Scorțișoara/ Condiment minune de beneficiile căruia nu știai
Scorţişoara este un condiment ce provine din scoarţa unui arbust numit Cinnamomum ce crește în India și Asia de sud-est, fiind comercializată sub formă de baton, măcinată sau ca ulei esenţial. În Evul Mediu i se cunoşteau proprietăţile și era folosită de către farmacişti pentru tratarea spasmelor musculare, vărsăturilor, diareei, infecțiilor, răcelii, pierderii poftei de mâncare și a disfuncției erectile.
Indicații terapeutice
Scorţişoara este recomandată în caz de infecţii ginecologice (vaginite, leucoree), digestive (enterocolite, colopatii fermentative, dizenterii, parazitoze intestinale, amoebiaze, candidoze), infecţii respiratorii (gripă, bronşite, pleurite, viroze), afecţiuni neuropsihice (impotenţă, astenie, somnolenţă, depresie).
Beneficii
-
Accelerează metabolismul (Cu un gust ușor astringent, dar dulceag, scorțișoara este un condiment excelent dacă iți dorești să slăbești. Specialiștii spun că jumătate de linguriță de scorțișoară adăugată în mâncare contribuie la accelerarea metabolismului și la arderea mai rapidă a celulelor adipoase. Scorțișoara conferă rapid o senzație de sațietate și reduce pofta de mâncare. Condimentul accelerează digestia grăsimilor și stimulează activitatea tripsinei, o enzimă ce descompune proteinele în intestinul subțire).
- Stimulează circulația periferică (Fiind folosită în mod tradițional ca și „condiment pentru încălzire”, uneori în combinație cu ghimbirul și, bineînțeles, cu vinul fiert, scorțișoara combate simptomele membrelor reci, dar și a afecțiunilor respiratorii din timpul sezonului rece).
- Elimină respirația urât mirositoare (Respiratia urât mirositoare (halena) poate fi anihilată cu ajutorul scorțișoarei. Studiile arată că acest condiment minune conține anumite substanțe care distrug bacteriile din cavitatea bucală).
- Echilibrează glicemia (Scorțișoara indiană previne diabetul, stimulând producția de insulină. Numeroase studii făcute în laboratoarele unor universități de prestigiu arată că scorțișoara Ceylon conţine elemente susceptibile de a lupta împotriva diabetului de tip 2. Testele au demonstrat o ameliorare a nivelului glicemiei post-prandiale (după masă) la pacienţii care consumau un gram de scorţişoară pudră pe zi timp de cel puţin o lună).
- Este puternic antioxidant (Scorțișoara se clasează pe locul 3 dintre alimentele ce conţin cei mai mulți antioxidanți, după cuișoare și tărâțe de sumac. Astfel, ea ajută în lupta împotriva îmbătrânite datorate stresului şi redă strălucirea pielii obosite).
- Elimină maladia Alzheimer (Cercetătorii de la Universitatea California din Santa Barbara au descoperit că doi compuşi din scorţişoară, aldehidă cinamică şi epicatechin, pot să oprească procesul care declanşează maladia neurodegenerativă Alzheimer).
- Reglează menstruația (Scorțișoara reglează menstruația și reduce durerile din această perioadă. Efectele apar dacă folosești constant scorțișoara sau dacă bei ceai de scorțișoară: o linguriță rasă de pudră, la o cană de apă fierbinte, în care adaugi miere și lămâie pentru gust).
- Stimulează sistemul imunitar (Foarte cunoscută pentru proprietăţile sale antivirale şi antimicrobiene, scorţişoara stimulează funcţionarea sistemului imunitar. Scortisoara ajută cu succes la înlăturarea gripei, iar combinația cu miere de albine e un aliat prețios în lupta cu răceala și gripa).
- Este anticancerigenă (Scorțișoara Ceylon are efecte anticancerigene, scazând cantitatea de sânge care ajunge la tumori, astfel că celulele bolnave mor. Studiile pe șoareci arată că mirodenia reduce riscul de limfom, melanom, cancer cervical si colorectal, dar și alte forme ale acestei boli).
ATENȚIE !
Există dou tipuri de scorțișoară care se comercializează: Ceylon si Cassia.
Scorţişoara adevărată (Ceylon) nu are efecte negative asupra organismului, însă în anumite cazuri poate produce alergii şi iritarea mucoaselor. Este considerată sigură şi benefică organismului, însă nu trebuie consumată în cantităţi foarte mari pentru perioade îndelungate. În ceea ce privește scorţişoara Cassia, aceasta are efecte negative puternice, în special asupra persoanelor ce suferă de afecţiuni hepatice (diabet). Toxicitatea scorţişoarei Cassia este dată de conţinutul ridicat de cumarină – substanţă hepatotoxică, cancerigenă, nefrotoxică şi anticoagulantă.
Nu este recomandat consumul de scorţişoară în timpul sarcinii, alăptării şi trebuie exclusă din alimentaţia copiilor!