Specialiștii avertizează: au crescut semnificativ cazurile de viroze și pneumonii la copii
Cazurile de viroze înregistrate săptămâna trecută a crescut cu circa 50%, mai ales în rândul copiilor. Totodată, se atestă și o creștere de 18% a cazurilor de pneumonie în cazul copiilor. Declarații în acest sens au fost făcute de Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a Consiliului municipal Chișinău, în cadrul ședinței serviciilor municipale, transmite IPN.
De asemenea, Vladimir Bolocan, a atenționat părinții ca în perioada sărbătorilor și a vacanței să fie prudenți, deoarece riscul de traumatisme domestice și în afara domiciliului este înalt. „Să se discute cu copii cu privire la comportamentul lor și securitatea personală”, a adăugat el.
Potrivit lui Vladimir Bolocan, săptămâna trecută s-a înregistrat o creștere a cazurilor de COVID-19, în special cele grave și de gravitate medie. Astfel, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” a ajuns la capacitățile sale maxime privind paturile dedicate pentru COVID-19, așa încât două secții sunt pline. În context, astăzi va fi activată secția COVID-19 din cadrul Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie pentru a face față.
Șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a CMC a adăugat că încă sunt disponibile vaccinuri antigripale. Doze de vaccin sunt disponibile la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF, dar și în toate policlinicile din municipiu. El a îndemnat oamenii se vaccineze, inclusiv în contextul eventualității răspândirii gripei aviare.
În municipiul Chișinău a fost declarată situație excepțională de nivel aviar, în legătură cu depistarea de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a unor focare de influență aviară, inclusiv pe teritoriul municipiului Chișinău. Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, împreună cu ANSA a elaborat un plan de acțiuni pentru prevenirea influenței aviare pe teritoriul administrat. Astfel, se interzice accesul păsărilor din gospodăriile oamenilor pe imașuri, lacuri, râuri, se interzice comerțul stradal ilicit cu produse alimentare sau animale vii, dar și expozițiile, târgurile cu vânzare a animalelor vii (păsări, inclusiv cele decorative). Toate restricțiile urmează a fi ridicate în timp de 90 de zile de la data identificării ultimului caz depistat de boală.