Mai mulți medici de la Institutul Oncologic au fost demiși, anunță Ala Nemerenco: “Să fie un semnal clar pentru tot sistemul medical”

Adrian Sirbu

Un grup de medici de la Institutul Oncologic din Chișinău au fost demiși la 21 iunie. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Decizia a fost luată în contextul în care aceștia sunt vizați într-un dosar de corupere activă și pasivă inițiat în 2023.

Dacă vă mai aduceți aminte, paisprezece percheziții au fost desfășurate de către ofițerii CNA și procurorii PA la Institutul Oncologic în iulie 2023 în cadrul unui dosar de corupere pasivă și activă, în care mai mulți medici, unii cu funcție de conducere erau bănuiți de pretinderea și acceptarea remunerațiilor ilicite de la pacienți pentru prestarea serviciilor medicale (intervenții chirurgicale, consultări și investigații fără rând), care trebuiau acordate gratuit.  

În urma perchezițiilor operate la domiciliile, birourile și automobilele bănuiților au fost ridicate mijloace bănești în lei și diferită valută și registre de evidență a persoanelor care au beneficiat de asistență medicală. Angajații au fost cercetați în stare de libertate. Investigația a luat sfârșit, faptele demonstrate, materialele remise în adresa instituției și în judecată. Institutul Oncologic a întrerupt contractele de muncă cu ei”, a scris șefa de la Sănătate pe pagina de Facebook.

Ala Nimerenco a mai adăugat că mesajul pe care vrea să îl transmită nu este unul popular, însă este un mesaj care trebuie să fie un semnal clar pentru tot sistemul medical.

Nu este permis să mai pună cineva mâna în buzunarul părinților, buneilor, fraților, vecinilor, prietenilor. În cazul când ei nu sunt părinții, buneii, frații, prietenii voștri, rețineți vă rog, ca sunt totuși ai cuiva. Și viața nu are preț, ca noi, medicii, s-o apreciem cu un anumit cost. Nouă ne este lăsată o mult mai mare misiune – să o salvăm”, a declarat ministra sănătății, Ala Nemerenco.