Sistemul medical din Republica Moldova trebuie reformat de urgență, iar ceea ce Ministerului Sănătății i se pare că reformează, de fapt nu este o reformă. O spune medicul pediatru Mihai Stratulat, invitat la podcastul Nataliei Morari. Potrivit lui, toate spitalele din țară trebuie reorganizate, și nu lichidate.
„Eu mă întreb dacă mai există în general reformă în domeniul medicinei, pentru că eu nu o observ, eu nu o văd. Din păcate, ceea ce consideră Ministerul Sănătății trecerea spitalelor sub jurisdicția sa ca fiind reformă, asta nu este reformă. Asta este un fel de „hai să trecem gospodăria ta la gospodăria mea, ca eu să o pot gestiona, dar eu nu o pot gestiona”. Avem și exemplul recent cu raportul Curții de Conturi referitor la Spitalul Oncologic. Sistemul medical trebuie reformat de urgență și cea mai importantă reformă care trebuie să fie realizată este reformarea sistemului spitalicesc”, a declarat medicul pediatru la podcastul Nataliei Morari.
Potrivit medicului, Ministerul Sănătății ar trebui să se concentreze, în primul rând, pe reforma spitalelor.
„Toate spitalele noastre, inclusiv raionale, municipale, au fost construite pe timpul Uniunii Sovietice, când populația Republicii Moldova depășea peste 4 milioane de oameni. În Uniunea Sovietică spitalele se construiau cu o rezervă în plus de paturi. Astăzi avem o populație în jumătate, iar asta înseamnă mai puțini pacienți, mai puțini medici, asistente medicale. Cu toate acestea, spitalele și capacitatea lor a rămas aceeași. Întreținerea acestor spitale este foarte costisitoare, dar noi îl folosim pe jumătate. Logic ar fi să închidem o parte din ele, însă nu este corect, noi trebuie să le reorganizăm”, a mai spus acesta.