(VIDEO) Mihai Stratulat: „În multe spitale, copiii sunt ținuți mai multe zile în spital, pentru ca instituția medicală să primească bani de la CNAM”

Adrian Sirbu

În multe spitale, copiii sunt ținuți mai multe zile în spital, pentru ca instituția medicală să primească bani de la CNAM. Acest lucru este semnalat de medicul pediatru, Mihai Stratulat, invitat la podcastul jurnalistei Natalia Morari. Potrivit lui, medicii sunt nevoiți să recurgă la această practică, întrucât, în caz contrar, spitalul nu ar avea resursele financiare necesare pentru a achita salariile. 

„Șeful spitalului este impus să gestioneze astfel situația astfel încât la sfârșit de lună el să poată achita salariile. Depinde de profilul spitalului, nu în toate spitalele se întâmplă asta. Dar se întâmplă. Sistemul medical funcționează astfel: caz tratat de către CNAM. Și astfel tu trebuie să faci în așa fel încât să acoperi bugetul”, a declarat Mihai Stratulat.

Medicul a dat exemplu de această practică în spitalele pentru copii.

„De exemplu, în sistemul pediatric, tu dacă internezi copilul pentru două zile, CNAM nu achită spitalului niciun ban pentru acest copil. Spitalul trebuie să-l țină minim trei zile ca să-i poată închide istoria și să aibă o sumă de bani pentru acest pacient. Sau poate fi așa o situație – copilul a stat internat cinci zile în spital, micuțul este bine, el pleacă acasă, dar istoria nu se închide în a cincea zi. Istoria se închide în a șaptea zi. Deci două zile pacientul nu este în spital, el este acasă. Cel mai des părinților li se explică că nu se reușește să se scrie foaia de externare și să vină peste două zile. Dar când te uiți la dată, vezi că istoria s-a închis după ce copilul a plecat deja acasă”, a explicat medicul pediatru Mihai Stratulat.