(VIDEO) Serviciul AVIASAN urmează a fi lichidat? Explicațiile Alei Nemerenco

Adrian Sirbu

Serviciul Aviasan ar putea fi lichidat. Asta dă de înțeles ministra Sănătății, Ala Nemerenco, potrivit căreia va fi schimbat managementul centrului responsabil de transferurile pacienților. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Novaia Nedelea, la TV8.

„În primul rând, din avia este doar denumirea, restul sunt doar roți. În al doilea rând dacă o să mergeți într-un spital raional, toți se vor plânge pe acest serviciu, pentru că AVIASAN face exact ceea ce nu trebuie să facă. Dacă se ne uităm la cazurile pe care le vedem și în presă, eu mereu trebuie să mă implic, pentru că undeva ceva arde. Mă refer la faptul când avem bolnavi care trebuie aduși din raioane la Chișinău, se încep cele mai mari probleme. O să avem mâine o ședință mare cu toate spitalele. Se schimbă managementul AVIASAN, iar deciziile vor fi luate de medicii de pe tură. Decizia a fost luată, iar mâine vom asculta opiniile medicilor, știu că toți se chinuie cu acest serviciu”, a precizat Nemerenco.

Conform statisticilor prezentate în anii precedenți de reprezentanții Ministerului Sănătății, anual, specialiștii serviciului AVIASAN efectuează circa 4.000 de misiuni cu deplasarea specialiștilor în instituțiile medicale spitalicești din teritoriu, care asigură consultarea, diagnosticarea, tratamentul, inclusiv chirurgical, și transportarea asistată a pacienților în stare gravă.