în Canada fără vize

1 decembrie vine cu vești bune: Moldovenii cu cetățenie română pot călători în Canada fără vize

Cristina Parpalov

Acordul CETA a fost semnat anul trecut la Bruxelles după adevărate peripeții în negocieri. 

CETA ( Acordul economic și comercial UE-Canada) presupune eliminarea a 98% dintre taxele vamale valabile până acum în schimburile comerciale dintre Uniunea Europeană și Canada. Ar însemna un plus de circa 12 miliarde de euro în vistieria Uniunii Europene, o sumă nu tocmai impresionantă având în vedere că reprezintă mai puțin de 1% din PIB-ul UE.

Autoritățile canadiene au liberalizat regimul de vize pentru cetățenii români. Conform deciziei respective, cetățenii români care intenționează să călătorească pe calea aerului spre Canada, pentru ședere sau tranzit, trebuie să obțină în prealabil o Autorizație de călătorie electronică (Electronic Travel Authorization – eTA).

Autorizația de călătorie electronică eTA se va putea obține doar online, prin accesarea paginii de internet www.Canada.ca/eTA-Romania. Aplicația aferentă va deveni disponibilă pentru cetățenii români  din data de 1 decembrie 2017, de la ora 16:00.

Cetățenii români care intenționează să intre în Canada pe cale terestră (rutieră / feroviară) sau maritimă (la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazieră) trebuie să dețină doar un pașaport valabil, fără a mai fi necesară obținerea eTA.