Zilele Filmului Românesc

12-15 Octombrie – Zilele Filmului Românesc, la Chișinău

Cristina Parpalov

Iată câteva filme care vor putea fi vizionate la cea de-a 3 ediție a ZFR la Chișinău:
* „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu;
* „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer;
* „Fixeur”, de Adrian Sitaru;
* „6,9 pe scara Richter” – comedie, de Nae Caranfil;
* „Filantropica” – cel mai cunoscut film al lui Nae Caranfil;
* „E pericoloso sporgersi” – filmul de debut al lui Nae Caranfil;
* „Ultima zi”, de  Gabriel Achim;
* „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, de Emanuel Pârvu;
* „Marița”,  de Cristi Iftime;
*  „Perfect sănătos” (2017), de Anca Damian – povestea unui tânăr avocat, care investighează pe cont propriu moartea aparent suspectă a tatălui său, un judecător respectat;
*  Box” (2015) – lungmetraj, de Florin Șerban – cronica întâlnirii între un tânăr boxeur amator și o femeie atrăgătoare, cu 15 ani mai în vârstă; 

Gabriel AchimEmanuel Pârvu, Cristi Iftime și Nae Caranfil  vor interacționa cu publicul prin discuții după proiecția filmelor. 

La ediția din acest an va fi omagiat marele cineast Ion Popescu-Gopo. Vor putea fi vizionate  
trei dintre cele mai cunoscute scurtmetraje de animație ale sale: „Scurtă istorie” (1957), „7 arte” (1958) și „Homo sapiens”(1960), „S-a furat o bombă” (1961) și „Maria Mirabela”(1981)-  co-producţie cu Moldovafilm, a cărui muzică a fost realizată de compozitorul basarabean Eugen Doga, omagiat cu acest prilej, pe versurile poetului Grigore Vieru.

De asemenea, studenții la Film sau cinefilii vor avea posibilitatea și șansa de a lua parte la un masterclass de montaj cu Laura Georgescu – profesor universitar la Facultatea de Film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale” din București. Ea este monteur, producător de filme și spoturi publicitare și autoarea a două cărți despre montaj. Masterclass-ul va avea loc la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău.

Intrarea este GRATUITĂ la toate proiecțiile din cadrul ZFR Chișinău!

Evenimentul este organizat de casa de producție ROVA FILM (România) și ALTERNATIVE CINEMA – Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, Uniunii Cineaştilor din România și Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova.