De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum o oră

Gheorghe Ghimpu

21 de ani de la moartea patriotului Gheorghe Ghimpu. A fost primul care a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului

Redacția Liber TV

Pentru convingerile sale politice şi participarea la fondarea Frontului naţional patriotic din Basarabia şi Nordul Bucovinei, Gheorghe Ghimpu a fost condamnat, în anul 1972, la şase ani de privaţiune de libertate cu regim sever în lagările de concentrare din Mordovia şi regiunea Permi ale GULAG-ului comunist.
Chiar şi după eliberare, ani în şir Gheorghe Ghimpu a fost urmărit şi persecutat de KGB, interzicându-i-se, între altele, să lucreze în sfera învăţământului. În anii Perestroikăi lui Gorbaciov, Ghimpu se încadrează plenar în mişcarea de renaştere naţionale şi de democratizare a societăţii, ocupând şi funcţia de secretar al Sfatului Frontului Popular din Moldova.
Gheorghe Ghimpu

A fost unul dintre organizatorii primei Mari Adunări Naţionale şi a fost cel, căruia i s-a încredinţat să ridice Tricolorul pe cupola primului Parlament democratic, în mai 90. 

Gheorghe Ghimpu a murit în data de 13 noiembrie 2000, în urma rănilor suferite într-un accident rutier produs în circumstanţe suspecte.