27 aprilie, Ziua Drapelului de Stat în Republica Moldova

Redacția Liber TV

În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua Drapelului de Stat, sărbătorită în fiecare an pe 27 aprilie. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Parlament, fiind arborat în aceeași zi pe clădirea forului legislativ.

Ziua drapelului național al Republicii Moldova a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău în aprilie 2010, dar pentru prima dată Ziua Tricolorului a fost desemnată la data de 27 aprilie 1990, de către deputații primului Parlament, tricolorul fiind arborat în aceeași zi pe clădirea forului legislativ. Maia Sandu a menționat că tricolorul a fost simbolul Mișcării de Eliberare Națională.

„Onorăm tricolorul, drapelul de stat al țării noastre, simbolul cu care ne-am dobândit independența, libertatea și suveranitatea, dreptul de a alege noi pentru noi calea pe care vrem să mergem. A fost simbolul nostru de mișcare de eliberare națională, ne-a unit în podurile de flori și în rezistența după zeci de ani de ocupație sovietică și deznaționalizare”, a declarat președinta Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că drapelul reprezintă prietenia şi solidaritatea tuturor cetăţenilor republicii.

„Indiferent de culoarea politică acum, mai mult ca oricând, trebuie să fim uniți sub culorile tricolorului, să muncim împreună cot la cot pentru a construi Moldova prosperă, sigură și europeană, Moldova cu care să ne mândrim necondiționat”, a precizat șefa statului.

Marcarea Zilei Drapelului a fost decisă în anul 2010. Utilizarea Drapelului de Stat cu încălcarea prevederilor legii respective, precum şi profanarea Drapelului de Stat prin murdărire, pătare, inscripţionare, desenare, aplicare a unor obiecte, ardere, călcare în picioare, utilizare în calitate de faţă de masă, husă de scaun, draperie, atrag răspunderea contravenţională sau penală stabilită de legislaţie.