36 de localități rămân deconectate de la energia electrică. Care este situația pe drumurile din țară

Adrian Sirbu

La moment pe tot teritoriul țării se atestă ninsori abundente, toate traseele naționale sunt practicabile și se circulă în condiții de iarnă. Lucrările de curățire și presurare a materialului antiderapant sunt în desfășurare pe toate traseele naționale, regionale și locale, cu accent sporit în zona de nord a țării.

Administrația de Stat a Drumurilor a repartizat 371 utilaje speciale, 340 muncitori rutieri și a fost distribuite 2882 tone de sare tehnică, 548 tone de material antiderapant mecanizat și 354,4 tone material antiderapant manual. 

36 de localități rămân parțial deconectate de la energia electrică. Echipele de intervenție au reușit să realimenteze 11.666 de consumatori din 25 de localități. 

Din cadrul Poliției, la moment sunt implicați în activități specifice – 1430 angajați, cu 402 unități de transport.

Tehnica din dotarea BPDS Fulger a fost repartizată pentru a susține subdiviziunile de poliție din raioanele Hâncești și Ungheni. 

Punctele de trecere a frontierei de stat activează în regim normal, fluxul de persoane și mijloace de transport este unul echilibrat. La punctele de trecere a frontierei Leușeni – Albița și Cahul – Oancea, autoritățile statului vecin restricționează deplasarea camioanelor pe direcția intrare în România, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. 

Aeroportul Internațional Chișinău informează că se atestă rețineri ale zborurilor pentru 7 curse, iar alte 15 au fost anulate. 

În 22 de raioane, procesul de studii a fost suspendat pentru o perioadă de 1-2 zile, iar fiecare autoritate locală va decide dacă se reia activitatea școlară pe 9 ianuarie, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice.

Unitățile administrative vizate:

În municipiile Chișinău și Bălți, la fel ca și în raioanele Anenii Noi, Orhei, Taraclia, Glodeni, Strășeni, Telenești elevii vor reveni în sălile de clasă pe 11 ianuarie.

În  raioanele Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dubăsari, Fălești, Florești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Rezina, Ungheni, Sângerei, Șoldănești, Ștefan Vodă vacanța se va încheia pe 9 ianuarie, cu revenire la școală pe 10 ianuarie.

În același timp, în unele raioane, școlile vor relua procesul educațional începând cu ziua de mâine, 9 ianuarie. Este vorba de Basarabeasca, Briceni, Cahul, Dondușeni, Drochia, Edineț, Hâncești, Ocnița, Râșcani, Soroca și UTA Găgăuzia. 

Excepție o constituie cei circa 600 de elevi din aceste localități care se deplasează cu transportul școlar, aceștia urmând să învețe de la distanță.