De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 19 ore

50 de cetățeni moldoveni așteaptă să se evacueze din Fâșia Gaza. Ce spun autoritățile

Redacția Liber TV

50 de cetățeni moldoveni din Fâșia Gaza au cerut asistență, inclusiv evacuarea, din cei aproximativ 100-120 de cetățeni înregistrați în această zonă. Autoritățile de la Chișinău spun că sunt în căutarea soluțiilor pentru evacuarea celor 50 de persoane, însă punctul de trecere Rafah, la granița cu Egiptul, rămâne închis.

Potrivit Ministerului de Externe, până în prezent, nicio țară nu a reușit să-și aducă cetățenii în afara acestei zone.

„Suntem în dialog constant cu partenerii internaționali pentru a reuși să evacuăm civilii, inclusiv cetățenii Republicii Moldova. Ambasada a delegat un funcționar consular în Egipt, pregătit să se deplaseze la punctul de trecere Rafah în orice moment pentru a elibera documentele necesare cetățenilor noștri din Gaza și pentru a facilita călătoria acestora către Cairo și, ulterior, către Republica Moldova”, spun reprezentanții Ministerului de Externe.

Guvernul reiterează că este pregătit să ofere asistență cetățenilor moldoveni imediat ce vor fi primite notificări oficiale din partea autorităților egiptene și israeliene cu privire la deschiderea unui coridor de evacuare. Anterior, vicepremierul Nicu Popescu a avut o convorbire telefonică cu ministrul de Externe al Republicii Arabe Egiptene, cu care a discutat despre situația cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza.

Pe 11 octombrie, autoritățile au anunțat că un cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani a murit în timpul atacului terorist din Fâșia Gaza. Bărbatul activa în apropierea zonei de conflict. Aceasta este prima victimă a războiului din Israel printre cetățenii R. Moldova care locuiesc sau muncesc acolo.