8 Biserici speciale din Lumea Ortodoxiei
Portalul Liber vă prezintă bisericile din lumea ortodoxiei ce prin trăsătura lor specifică se diferențiază de celelalte biserici.
Biserica Sfânta Teodora din Peloponez
Această mică bisericuță din localitatea Vasta, din prefectura Arcadia, Grecia, are o trăsătură specială față de alte biserici. Ca mărime, ea este o bisericuță destul de mică, dar pe acoperișul ei subțire, de-a lungul timpului, au crescut 17 copaci ce în prezent unii ajung până la 30 de metri. Interesant este că copacii nu au deteriorat în nici un fel însăși bisericuța. Pentru această trăsătură specială, această biserică este un loc faimos de pelerinaj în Grecia.
Biserica de pe insula Kefalonia, Grecia
Biserica închinată Maicii Domnului ,,Langouvarda” de pe această insulă se află în localitatea Markopuolo și i se mai spune Biserica unde vin Șerpii Maicii Domnului. Asta pentru că în fiece an de pe 6 august, când se sărbătorește Schimbarea la Față a Maicii Domnului și pe 15 august când se marchează Adormirea Maicii Domnului, biserica e luată cu asalt de o specie de șerpi mici, ce au capul însemnat cu o cruce. Aceștia aparțin clasei de șerpi ,,telescopus fallaxspecies” numit și șarpele pisică european. Șerpii intră în biserică, se comportă foarte pașnic, aceștia stau și pe credincioși, fiind foarte calmi, deloc agresivi. Legenda spune că pe timpuri insula fusese atacată de pirați, iar ca măicuțele din biserică să nu fie luate ca prizoniere sau baâjocorite, acestea s-au rugat, ca mai apoi, biserica fiind înconjurată de șerpi, a speriat pirații alungându-i de pe insulă.
Biserica Sfânta Varvara, biserica din mină
Această biserică este impresionantă atât prin arhitectura, cât și prin poziționarea ei. Biserica închinată protectoarei minierilor se află într-o imensă mină de sare, Salina Trotus din orașul Târgu Ocna, Județul Bacău. Ea e situată la 240 de metri adâncime sub pământ și e recunoscută de asemenea pentru microclimatul vindecător din salină ce e folosit la terapia afecțiunilor respiratorii. Biserica e construită în 1992 și este singura biserică din Europa realizată aproape integral din sare. Aproape întreg mobilierul bisericii lucrat în sarea muntelui, pentru a nu atrage umezeala, a fost vopsit cu un lac special. Astfel toate obiectele de cult din sare devin un tot unitar cu locul în care sunt așezate.
Mănăstirea Voroneț
Această mănăstire este supranumită și ,,Capela Sixtină a Estului”. Ea se află în satul Voroneț, munincipiul Suceava. Ctitorită de Ștefan cel Mare și ridicată în 1448, ea a fost construită în 3 luni și 3 săptămâni, timp record pentru acea perioadă. De asemenea, mănăstirea este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ștefan cel Mare, anul 1496. Iar pictura exterioară a Voronețului, datând din timpul domniei lui Petru Rareș, este realizată la un înalt nivel artistic, fiind socotită drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești. Figurile biblice din aceste fresce exterioare sunt apropiate de viață, însuflețite, firești. Frescele se disting prin coloritul lor viu, apropiat de cel al naturii înconjurătoare și în care predomină verdele și albastrul, prin compoziția larg desfășurată a diferitelor scene.
Mănăstirea Curtea de Argeș
Situată în orașul Curtea de Argeș, România, această mănăstire este considerată ca unul din cele mai celebre monumente de artă din Țara Românească. În timpul lui Carol I, mânăstirea a fost transformată în necropolă pentru familia regală a României. Mănăstirea a fost construită de Neagoe Basarab (1512 – 1517) pe locul vechii mitropolii, datată încă din 1359.
Pe lângă frumusețea ei măreață, mănăstirea e cunoscută pentru legenda sa, ce nu se mai întâlnește nicăieri ceva asemănător. Este vorba de Balada „Monastirea Argeșului” ce spune că meșterul Manole și-a zidit în zidurile acestei magnifice mănăstiri soția (Ana), deoarece în mod inexplicabil tot ceea ce era construit în timpul zilei se dărâma noaptea. Peretele sudic al mănăstirii este presupusul mormânt al Anei, soției Meșterului Manole.
Mănăstirea rupestră Butuceni
Mănăstirea rupestră Butuceni, ce se află în satul cu același nume, munincipiul Orhei, R.Moldova, este o mănastire săpată în rocile calcaroase ale malului abrubt al râului Răut. Malul stâng al Răutului, adică malul opus, este atât de stâncos și abrupt, încât formează un zid de apărare naturală, în formă de semicerc. Se spune că astfel călugării ce au trait aici se apărau de barbarii ce veneau din stepele ukrainene.
Biserica Maica Domnului cu Crinii
Între satele Troianata şi Demontandata, lângă Argostoli (în Insula Kefallonia – Grecia), există o biserică care se numeşte „Maica Domnului cu crinii”. Începând cu sărbătoarea Bunei vestiri, se aşează în faţa icoanei Maicii Domnului o vază cu crini, care este firesc ca după câteva ore să se veştejească. Și nimeni nu se atinge de ei. După ce au trecut vreo patru luni şi vine ziua de 15 August, într-un mod miraculos, înverzesc tulpinile şi înfloresc crinii, cu toate că partea de jos a rămurelei rămâne uscată. Cînd înfloresc, preotul ia florile reînviate și împarte creștinilor ca binecuvântare. Crinul, este socotit ca floarea Maicii Domnului și de aceea deseori icoanele se împodobesc cu astfel de flori.
Biserica Sfântului Mormânt
Biserica Sfântului Mormânt, se află în Ierusalim și este în locul unde fusese înmormântat Iisus Hristos. Anume aici apare acel sfânt Foc Haric ce este împărțit apoi tuturor credincioșilor din întreaga lume creștină. Preoții din acele locuri spun că dacă în Sâmbăta Mare apare Focul Haric atunci în acel an nu va fi sfârșitul lumii.