Centrului de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”

A fost inaugurat Tekwill, spațiul ce va găzdui inovația și excelența în Republica Moldova

Cristina Parpalov

Primii vizitatori au avut posibilitatea să participe în cadrul diverselor ateliere și acțiuni planificate în ziua deschiderii, să facă un tur al Centrului, însoțiți de un ghid și să testeze aflarea în cadrul unui spațiu care își propune să găzduiască inovația și excelența.

„Este o deosebită onoare să anunț că după un an și jumătate de construcții și alți patru ani de planificări, ușile Tekwill sunt deschise pentru toți cei care vor să să-și facă un viitor în domeniul IT, un viitor frumos, aici, la ei acasă”, a menționat la ceremonia de deschidere Ana Chirița, Director Executiv al Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC, Coordonator al Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC”.

La ceremonia a fost prezent și Prim-ministrul Pavel Filip, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, E.S. James D. Pettit, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, E.S. Signe Burgstaller, reprezentanți USAID, rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan, Președintele ATIC, Irina Străjescu, reprezentanții ai industriei IT și beneficiari ai centrului.

„Sper foarte mult că acest centru va contribui la faptul că foarte mulți tineri și vor găsi un loc de lucru într-o companie IT în Republica Moldova. Guvernul va pune un accent deosebit pe această industrie pentru că este un domeniu care vine să le dezvolte pe toate celelalte”, a declarat Prim-ministrul Pavel Filip.

Tekwill este edificat în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC”, implementat de Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor (ATIC), cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida).

Spaţiul dedicat Tekwill este pus la dispoziţie de Universitatea Tehnică a Moldovei, ca parte a angajamentului Guvernului faţă de acest proiect şi are o suprafaţă de 3400 m2.m. Tekwill oferă acces la 150 de spații de coworking, 12 săli de întâlniri și conferințe, 10 spații de oficii, evenimente antreprenoriale și de comunitate, posibilitatea de conectare la rețele locale și internaționale de investitori. Peste 1000 de persoane vor beneficia anual de activităţile şi iniţiativele lansate.