Accesul neautorizat în școli și ultragierea personalului didactic ar putea fi sancționate. Anunțul ministrului Dan Perciun, după cazul tragic al directoarei de gimnaziu din Drochia

Ala Găină

„Accesul neautorizat în instituțiile de învățământ și ultragierea personalului didactic trebuie sancționate. Hărțuirea profesorilor și a directorilor de școală este inacceptabilă și duce la consecințe grave”. O spune ministrul Educației, Dan Perciun, după ce zilele trecute, directoarea gimnaziului „Dumitru Roman” din Drochia a fost găsită strangulată în incinta sălii de sport din instituție.
Perciun a dat exemplul Estoniei, acolo unde nu intră nimeni în școală fără programare. Astfel, el spune că va solicita Parlamentului să susțină modificarea Codului Contravențional cu două articole noi: unul privind ultragierea personalului didactic și al doilea privind sancționarea accesului neautorizat în instituție, contrar regulamentului intern al acesteia.
„Articolul 65 (4) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ

(1) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ, adică jignirea premeditată a onoarei, demnității sau reputației profesionale a acestuia, în exercițiul funcției se sancționează cu amendă de la 10 la 25 de unități convenționale aplicată persoanei fizice.

(2) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ însoțită de acte de huliganism şi/sau vătămare corporală, dacă aceste acțiuni nu constituie infracțiune, se sancționează cu amendă de la 50 la 150 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau cu arest contravențional de până la 15 zile”, a scris Dan Perciun pe facebook.