Agricultorii pun pe pauză protestul, dar tractoarele le lasă în PMAN

Adrian Sirbu

Fermierii au decis să pună protestul pe pauză până luni. Însă tehnica agricolă rămâne în Piața Marii Adunări Naționale. Decizia a fost luată după o ședință de câteva ore cu vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare. În cadrul acesteia s-a discutat despre crearea grupului de lucru care să se axeze țintit pe problemele agricultorilor, transmite IPN.

Ministrul a revenit la propunerea de a crea un grup de lucru în care să se regăsească reprezentanții mai multor ministere și subdiviziuni de stat. El urma să discute și cu ministra justiției pentru a vedea care sunt pârghiile legale pentru ca deciziile luate de acest grup de lucru să poată să fie implementate. Grupul urmează să elaboreze un regulament în baza căruia se vor lua decizii și măsuri țintit pentru fiecare agricultor aflat în dificultate.

Referindu-se la crearea grupului de lucru, președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Ion Plămădeală, a declarat că nu se poate spune dacă este sau nu acceptată propunere. Potrivit lui, este o soluție pentru momentul dat, dar agricultorii vor să vadă implementarea ei.

Directorul executiv al asociației, Alexandru Slusari, a menționat că agricultorii rămân în PMAN până vor vedea cum funcționează mecanismul. Consiliul de administrare al asociației va veni luni la minister la o nouă ședință. Cel mai probabil de marți dimineața agricultorii cu probleme la achitarea datoriilor vor începe a depune cereri la direcțiile agricole.

Agricultorii, care acum se află cu tehnica în Piața Marii Adunări Naționale, au pornit miercuri din raioane spre intrările în oraș, iar joi la amiază și-au continuat drumul spre centrul capitalei. În drum spre PMAN, fermierii au creat ambuteiaje. Poliția i-a somat să deblocheze străzile pentru a permite circulația transportului public și privat. Într-un moment, un grup de agricultori s-a manifestat agresiv, provocând altercații. Fermierii au încercat să distrugă o mașină a poliției și ar fi ultragiat oamenii legii. Ca urmare a fost intentată o cauză penală.