De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 11 ore

Ajutorul pentru perioada rece a anului va crește cu 100 de lei lunar

Adrian Sirbu

Ajutorul pentru perioada rece a anului va crește în acest an de la 700 la 800 de lei lunar. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în timpul unei conferințe de presă.

Potrivit oficialului, în anul curent, programul a fost modificat pentru a simplifica procedura de acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului. „Ne apropiem de sezonul rece, o perioadă mai dificilă pentru cetățeni. În acest sens, Guvernul și ministerul va veni cu mai multe inițiative și programe de suport. Astfel, plată va crește la 800 de lei, față de 700 de lei anul trecut. În doi ani de mandat, Guvernul a crescut valoarea acestui ajutor cu 60%. În acest an, ajutorul va fi integrat în sistemul de compensații la energie pentru a simplifica procesul de asistență.

Anterior, cetățenii trebuiau să vină de mai multe ori la primărie, cu mai multe acte, fiind un proces complicat, ce necesită timp. De aceasta am decis să simplificăm procedura. Astfel, toate datele vor fi colectate de autorități în baza sistemului de vulnerabilitate. Pentru mai multe informații, cetățenii pot contacta asistentul social.

Totodată, modificarea va simplifica și munca asistenților sociali și va asigura un control mai riguros”, a spus Alexei Buzu.

Ministrul a specificat că beneficiarii ajutorului pentru perioada rece a anului vor fi gospodăriile cu venituri mici. Astfel, coșul minim de consum pentru o persoană din mediul rural este de 3 963 de lei, iar în mediul urban – 4 663 de lei. „Gospodăriile urmează să se încălzească cu o sursă de energie solidă.

De asemenea, pe 1 noiembrie vom lansa sistemul de compensații „Ajutor la contor”, vom explica detaliile tehnice, dar în esență lucrurile nu se vor schimba față de anul trecut. Atât beneficiari ajutorului pentru perioada rece a anului, cât și ceilalți cetățeni vor trebui să se înregistreze în sistem, chiar dacă anul trecut au fost înregistrați. Procesul de înscriere durează circa 15 – 20 de minute. În caz de necesitate, persoanele se pot adresa pentru ajutor la asistenții sociali din comunitate”, a menționat Alexei Buzu.

Pentru a beneficia de compensații pentru luna noiembrie, cetățenii trebuie să se înregistreze în sistem până la 25 noiembrie. Odată înregistrați, aceștia vor beneficia de compensații pe întreaga perioadă rece a anului. Pe data de 26 noiembrie, cetățenii vor primi răspuns privind categoria de vulnerabilitate atribuită. Tot pe 1 noiembrie, va fi lansată o linie telefonică, unde cetățenii vor putea afla toate informațiile necesare.

Conform autorităților, în acest an, aproximativ 255 de mii de gospodării vor beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului. În perioada rece 2023-2024, bugetul pentru compensația monetară este de circa 1 mlrd 20 mln de lei. Suma necesară pentru compensațiile acordate în factură va fi anunțată pe 1 noiembrie.

Anul trecut, Guvernul a utilizat pentru programul de compensații 3 mlrd 738 mln de lei, fără ajutorul pentru perioada rece a anului.