Amenzi dure pentru societățile de asigurare care nu respectă termenul legal de soluționare a cererii de asigurare

Ala Găină

Legislația în domeniul asigurărilor va fi ajustată pentru a asigura respectarea drepturilor beneficiarilor serviciilor de asigurare. Parlamentul a votat în prima lectură inițiativa legislativă. 

PROIECTUL de lege a fost elaborat în scopul echilibrării relațiilor între participanții la piața asigurărilor și beneficiarii serviciilor de asigurare, precum și pentru a evita unele practici comerciale care pot afecta interesele asiguraților. Documentul vizează modificarea Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse de vehicule, a Legii privind activitatea de asigurare sau de reasigurare, a Codului civil  și a Codului contravențional al Republicii Moldova.

Potrivit proiectului, va fi stabilit expres în legislație termenul pentru soluționarea cererii de asigurare – până la 3 zile lucrătoare din momentul recepționării cererii complete. Proiectul stabilește și un mecanism de sancționare a societăților de asigurare care nu respectă termenul legal de soluționare a cererii de asigurare. Amenda aplicată persoanelor juridice va ajunge până la 12 500 de lei.

De asemenea, va fi reglementată procedura de achitare a primelor de asigurare pentru contractarea serviciilor de asigurare prin intermediul procedurilor de achiziții publice. O altă noutate a proiectului este că stabilirea cuantumului despăgubirii de asigurare se va efectua în funcţie de vechimea de exploatare a vehiculului, care se calculează de la data primei înmatriculări sau de la anul fabricației vehiculului.

Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.