Asociația „Forța Fermierilor” cere explicații privind reținerea livrării motorinei române

Adrian Sirbu

Asociația „Forța Fermierilor” susține că situația cu motorină română a devenit „ridicolă”. „Peste 1500 de fermieri, care au suferit în urma secetei din 2022, au depus dosare la Agenţia de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) în baza unui regulament, aprobat de Guvern. Însă combustibilul așa și nu a venit”, a comunicat asociația, citată de IPN.

Forța Fermierilor a menționat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare refuză să comunice cu asociația pe acest subiect. „Toate mesajele și întrebările noastre rămân fără răspuns. Mulți agricultori, care au depus cereri la AIPA se află în stare financiară dezastruoasă și aceasta motorină este ultima lor speranță. Ei nu-și pot planifica activitatea și cer măcar certitudine în privința termenului exact a repartizării dieselului. În acest context, lipsa reacției Ministerului Agriculturii nu poate fi înțeleasă și provoacă revolta fermierilor”, a comunicat Forța Fermierilor.

Asociația „Forța Fermierilor” solicită autorităților oferirea publică a informației privind cauzele reținerii livrării motorinei române și termenul de acordare a ajutorului pentru agricultori.

Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a menționat recent că Ministerul a finalizat studierea fiecărui dosar privind repartizarea motorinei pentru fiecare agricultor. „A reieșit cam plus-minus 40 de litri de motorină la fiecare hectar. Repartizarea motorinei intră în atribuția Agenției Rezerve Materiale a Ministerului de Interne. În cel mai scurt timp va fi recepționată și repartizată”, a spus oficialul.

Premierul, Dorin Recean, în cadrul unei emisiuni de la TV8, a confirmat informația despre faptul că motorina din România va ajunge în Moldova și Ministerul Agriculturii deja a stabilit beneficiarii care vor primi combustibilul.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, de asemenea a comentat situația legată de motorina promisă de România.

Aici decizia este pe partea românească, noi suntem foarte recunoscători pentru această donație, dar trebuie să avem răbdare, să vină. E o donație și suntem siguri că o să vină. Sperăm să se întâmple cât mai curând și să putem să ajutăm și pe această cale”, a declarat Maia Sandu la o emisiune de la Vocea Basarabiei.

În noiembrie 2022, președintele Republicii Moldova s-a adresat către România cu solicitarea unui ajutor umanitar în forma de motorină pentru agricultorii din Moldova. Peste trei luni, executivul din Moldova a semnat un demers oficial în adresa Guvernului României cu rugămintea acordării combustibilului. După protestul din iunie 2023 a fermierilor, Ministerul Agriculturii a acceptat ideea ca motorină română să fie repartizată producătorilor agricoli, care au fost afectați de secetă în 2022. A urmat procedura elaborării Regulamentului privind modalitatea de repartizare, după care până la sfârșitul lui septembrie 2023 peste 1500 de agricultori micro și mici au depus dosare la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. La 13 noiembrie 2023, AIPA a totalizat lista fermierilor eligibili și cantități de motorină, care revine per hectar afectat, ținând cont de toate coeficientele.