aa

Atestate de MEDIATORI pentru SPECIALIȘTI din diverse domenii

Olesea Coragău

Mediatorii sunt gata să acorde asistenţă oamenilor pentru a-i ajuta să soluţioneze anumite litigii, înainte ca ei să ajungă în instanţele de judecată.

„Vrem să nu avem aşa multe judecăţi, ceartă, să găsim limbă comună şi să promovăm medierea în Republica Moldova. Am avut emoţii, dar a fost foarte interesant”, a spus Ludmila Cotenco, mediatoare.

„Este foarte important ca omul de rând, care nu are posibilităţi reale de a se adresa în instanţa de judecată, să se adreseze în primul rând la mediator, care îl va ajuta foarte mult să economisească timp”, afirmă Vera Filimon, mediatoare.

„Cu părere de rău, multitudinea de conflicte creşte, iar această pregătire de specialişti este o soluţie pentru a le minimaliza şi a le soluţiona amiabil”, a menţionat Tatiana Tverdohleb, mediatoare.

Fiecare mediator are dreptul să-şi deschidă propriul birou şi să presteze servicii cetăţenilor.

„Toţi cetăţenii pot beneficia de serviciile mediatorilor. Pentru aceasta este nevoie să se adreseze la Consiliul de mediere sau la un mediator în parte. Moldova este în proces de dezvoltare continuă, pe o cale europeană şi preluăm practicile europene de soluţionare a litigiilor în instanţă”, a declarat Lilian Deliu, șeful direcției profesii și servicii juridice, Ministerul Justiției.

Anul trecut, mediatorii au fost solicitaţi în 200 de cazuri, ei reuşind să soluţioneze jumătate din litigiile semnalate.