Automobilele electrice vor primi plăcuțe de înmatriculare de culoare verde. Cum pot fi obținute și cât costă

Ala Găină

Începând cu 7 iunie, autoturismele cu sisteme de propulsie ecologice vor primi plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi. În această clasă intră doar autoturismele cu emisii zero de CO2 : vehicule pur electrice sau cele care folosesc pilă de combustie cu hidrogen, anunță Agenția pentru Servicii Publice. 

Plăcile cu numere verzi vor fi acordate atât autovehiculelor electrice noi, cât și celor care au fost deja înmatriculate. Proprietarii de autovehicule electrice deja înmatriculate, la dorința, pot solicita preschimbarea plăcuțelor standard (cu numere negre) cu cele verzi.

„Plăcile cu numere de înmatriculare verzi vor fi un element distinctiv al autovehiculelor electrice, contribuind la o mai bună identificare a acestora în trafic și la promovarea mobilității durabile. Măsura face parte din eforturile Guvernului Republicii Moldova de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a combate schimbările climatice”, anunță ASP.

Cum să obții plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi:

Dacă ai o mașină electrică și vrei să obții noile plăcuțe de înmatriculare cu numere verzi trebuie să te prezinți la subdiviziunile de înmatriculare a transportului ale ASP cu următoarele acte:

  • Cererea solicitantului;
  • Dovada achitării contravalorii plăcilor;
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Plăcuțele vechi cu număr de înmatriculare sau declarație de pierdere/furt (în cazul de preschimbare a numerelor de înmatriculare);
  • Procura (după caz).

Cât te costă plăcuțele cu numere de înmatriculare verzi:

  • Plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi nepersonalizate  – 550 lei;
  • Plăcuțe cu numerele de înmatriculare, la alegere, din stocul plăcuțelor deja executate  – 1100 lei;
  • Plăcuțe cu numere de înmatriculare cu simboluri solicitate de către cetățean. Disponibilitatea numărului și taxele pot fi consultate aici;
  • Preschimbarea plăcuțelor din standard în plăcuțe cu numere verzi (cu păstrarea numărului de înmatriculare) –  550 lei.

Cetățenii au posibilitatea să-și rezerveze din timp un număr de înmatriculare ce conţine simboluri solicitate. Lista numerelor de înmatriculare disponibile poate fi consultată  aici.