gazprom

Autoritățile transnistrene vor oferi gaz gratuit persoanelor defavorizate, indiferent de datoria de 6 miliarde de dolari la Gazprom

Vasile Cojocari

Totodată, beneficiarii care au locuinţe ce se încălzesc cu gaze vor fi asiguraţi fără plată cu încă 140 de metri cubi lunar, în perioada octombrie-martie, transmite MOLDPRES.

Facilităţile  vo  fi operaţionale începând  din luna curentă, conform unei modificări de lege, operate ieri de aşa-numitul soviet suprem din autoproclamata RMN.

Pentru a se putea folosi de aceste înlesniri sociale, beneficiarii vor trebui să comunice în fiecare lună autorităţilor despre cantitatea de gaze cheltuite. În cazul în care va fi consumată o cantitate mai  mare dect cea prevăzută de normă, diferenţa va fi plătită de consumator conform tarifelor stabilite. În prezent, costul unui metru cub de gaze în regiunea transnistreană, în funcţie de mai mulţi factori, este de mai puţin de o rublă (în jur de zece cenţi).

„Legea gazelor gratuite”, după cum a fost numită de presa din stânga Nistrului, a fost adoptată  pe  fundalul mai multor declaraţii ale administraţiei de la Tiraspol despre situaţia financiară dificilă a regiunii.

 Potrivit  autorităţilor transnistrene, actualmente cheltuielile bugetare depăşesc veniturile de  peste două ori. „În luna ianuarie ne aşteptăm în regiune la venituri de circa 66 milioane de ruble  (aproximativ 5,9  milioane de dolari SUA), în timp ce cheltuielile se estimează la peste 151  de  milioane de ruble (cca 14 mln de dolari)”, se indică într-un comunicat de la Tiraspol.