Autoritățile vamale din Republica Moldova şi România vor acţiona în comun în perioada sărbătorilor pascale

Redacția Liber TV

Autoritățile vamale din Republica Moldova și România au dispus, pe perioada sărbătorilor pascale, măsuri administrative și organizatorice de  asigurare a fluidizării traficului transfrontalier, pentru a gestiona eficient fluxul de marfă și călători prin punctele de trecere a frontierei comune dintre cele două ţări.

Potrivit Serviciului Vamal, în perioada 21 aprilie-15 mai, ținând cont și de contextul generat de situația din Ucraina, ambele instituții își vor sincroniza activitățile cu cele ale structurilor teritoriale ale celorlalte autorități cu atribuții control la frontieră, vor utiliza toate pistele de control disponibile pentru gestionarea fluxului de călători și marfă, atât pe sensul de intrare cât și pe cel de ieșire, și, acolo unde situația o impune, vor suplimenta numărul de funcționari vamali din birourile/posturile vamale de frontieră.

În același timp, va fi intensificată și activitatea Echipelor Mobile, care asigură cea de-a doua linie de control pe întreg teritoriul țării, astfel încât să nu fie admise fraude care ar putea prejudicia bugetul de stat.

Pentru persoanele care intenționează să traverseze frontiera, Serviciul Vamal are instituit Centrul Unic de Apel (+373 22 78 8888), unde acestea pot solicita informații privind regulile de trecere a mărfurilor și mijloacelor de transport peste frontiera vamală, precum și pot semnala eventuale fapte de corupție sau abuzuri comise de funcționarii vamali.

Totodată, pe pagina Serviciului Vamal poate fi accesată rubrica ”Traficul on-line în posturile vamale de frontieră”. Astfel, participanții la traficul transfrontalier își pot planifica ruta optimă, deoarece au posibilitatea să vizualizeze în timp real numărul mijloacelor de transport de la punctele de trecere cu cele mai mari valori de trafic.