Autostrada Unirii, care leagă România de Republica Moldova, tot mai aproape de realizare. Va fi construit un pod peste Prut

Adrian Sirbu

Autostrada Unirii, care leagă România de Republica Moldova, tot mai aproape de realizare. În luna iunie, urmează a fi semnat contractul pentru proiectarea și execuția 
Podului peste Prut de la Ungheni. Acesta este parte a Autostrăzii Unirii (A8).

Podul peste Prut de la Ungheni este primul pod cu 4 benzi între România și Republica Moldova. El va fi construit de CNAIR cu fonduri europene (CEF). Evaluarea ofertelor urmează să fie finalizată până la sfârșitul lunii mai.

Prezent la evenimentul unde s-a făcut acest anunț, găzduit de Ungheni (Republica Moldova), secretarul de stat în Ministerul român al Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, a spus că în cadrul acestei întâlniri de lucru s-au discutat aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice privind acest proiect de construcție a podului peste râul Prut la Ungheni.

”Pentru că ne apropiem atât de anunțarea câștigătorului licitației, cât și de semnarea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor pentru construcția primului pod la nivel de autostradă care se va construi peste Prut, Ungheni (RO) – Ungheni (MD), am fost la Ungheni, unde am condus delegația României în Republica Moldova la reuniunea comisiei mixte România – Republica Moldova înființată pentru construirea acestui pod.

La această reuniune au participat din partea Republicii Moldova domnii Nicolai Mîndra – secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Sergiu Bejan – director general Administrația de Stat a Drumurilor, Dionisie Ternovschi – președintele Consiliului Raional Ungheni”, scrie Scrioșteanu, pe Facebook.

Podul peste Prut de la Ungheni, care face parte din proiectul Autostrăzii A8, va lega România de Republica Moldova. Șoseaua va avea și punct de trecere a frontierei.

Acesta va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).