vv

BATJOCORITOR! Un Președinte de raion din Moldova, socialist, refuză renovarea cimitirului armatei române din Fălești. AUR: „Este o nesimțire și o sfidare”

Redacția Liber TV

Sergiu Fîntîna a remis Asociației o scrisoare prin care solicită prezentarea “unui set de acte”, ca o condiție pentru executarea Hotărârii judecătorești, relatează Nordnews. 

„S-a construit fără autorizație de construcție. Cel puțin mie nu mi-a fost prezentată o autorizație de construcție. Cum să semnez pe un act care nu este în concordanță cu cadrul legal”, a adăugat Fîntînă.

s

Președintele raionului Fălești spune că nu se teme de amendă și că aceasta este doar o metodă de manipulare.

„El merge pe varianta manipularea opiniei publice. El crede că da va cere 1, 2, 3 milioane sau 500 de mii de lei, Fîntînă va ridica mâinile în sus și va spune mă rog de mă iertați. Iulian, te rog frumos, scuzămă”, a mai spus președintele de raion.

La rândul său, Iulian Rusanovschi, spune că Sergiu Fîntănă cunoaște prea puțină istorie, iar un președinte de raion nu are niciun drept de a stabili ce să scrie pe monument.

ss

„Textele inscripționate pe un monument sau altul au fost coordonate, în cazul nostru, cu Centrul de Istorie Militară pe lângă Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Ministerul Apărării al RM, împreună cu reprezentanții statului român au coordonat acest proiect în cele mai mici detalii”, a declarat Iulian Rusanovschi, avocatul AO „Monumentum”.

Iulian Ursanovschi a mai adăugat că Sergiu Fîntînă a refuzat să semneze autorizația de construcție.

„Tocmai din cauza refuzului nemotivat al lui Sergiu Fîntînă, de a executa decizia consiliului local, lipsa acestei semnături, ne-a pus în imposibilitatea de a obține autorizație. În schimb, noi am avut toate celelalte documente la mână și monumentul a fost edificat în baza tratatului care există între Republica Moldova și România, cu privire la conservarea și restaurarea operelor comemorative de război”, a mai spus Ursanovschi.

ff

La începutul acestei luni, AO „Monumentum” a trimis o cerere de executare la Curtea de Apel Bălți. Dacă Sergiu Fîntînă nu va respecta decizia instanței, acesta riscă o amendă de până la 500.000 lei.

Cazul a ajuns și în vizorul Alianței pentru Unirea Românilor, care își manifestă dezacordul față de comportamentul președintelui raionului Fălești, Sergiu Fîntînă. 

„Este o nesimțire și o sfidare, întrucât după atâtea ajutoare, proiecte sociale și de infrastructură, donații substanțiale sau vieți omenești salvate de SMURD, să faci tot posibilul pentru a lăsa în voia sorții cimitirul cu osemintele eroilor români. Este o bătaie de joc la adresa eroilor care și-au dat viață pentru patrie. Se pare că acest președinte are satisfacția să distrugă și să lase în mizerie cimitirele și osemintele ostașilor. Deși există un proiect de reparație, acesta se împotrivește. AUR avertizează și va cere întreruperea oricăror proiecte în raionul Fălești până va fi soluționată această problemă. Vom vedea cât timp va rămâne în funcție acest președinte. P.S. În cazul acestui președinte de raion nu s-a făcut încă lumină în dosarul când a fost prins beat la volan. Când se va mișca ancheta?!”, a declarat președintele AUR, Vlad Bilețchi.