De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 14 ore

Bustul lui Ştefan cel Mare, inaugurat într-un sat din raionul Fălești: Trebuie să-i urmăm povețele și să vorbim în limba noastră cea română

Redacția Liber TV

În satul Glinjeni din raionul Fălești, un bust al domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt a fost instalat lângă primărie și a devenit un simbol al demnității și credinței, relatează NordNews.  

Inițiativa de a instala un bust a venit din partea lui Radu Prisac, președintele Asociației Obştești „Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţa R. Moldova”, care s-a născut și crescut în satul Glinjeni.

„Am pornit ideea împreună cu domnul Batereanu din luna februarie anul trecut. Am auzit că intenționează să instaleze șase busturi, în șase localități din R. Moldova. Am decis să-l conving”, a declarat Radu Prisac.

Bustul a fost executat de sculptorul Mihail Croitor și a fost dezvelit chiar în ziua în care localnicii sărbătoresc hramul satului Glinjeni.

„Este un simbol al patriotismului, al libertății, dar și al credinței noastre. Satul Glinjeni este unul de creștini ortodocși”, Viorel Zarija, primarul s. Glinjeni, Fălești.

„Noi inaugurăm monumente acolo unde este deschidere din partea autorităților publice locale. Vrem ca Sfântul Ștefan să ajungă în toate localitățile din Moldova. Acum 30 de ani, dacă am fi instalat monumentele Sfântului Ștefan în mai multe localități, astăzi am fi avut un alt nivel de cultură și nu doar”, a menționat Andrei Batereanu, președintel AO „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Acesta este al optulea bust al lui Ștefan cel Mare instalat în localitățile din R. Moldova. Recent, pe 14 iulie, domnitorul a devenit prezent și în satul Negureni, raionul Telenești.