dd

Călătorii// Urcă cele mai inedite scări din lume

Olesea Coragău

                             Biblioteca Medicea Laurenziana, Florența, Italia 

Realizată de Michelangelo Buonarroti între 1524 și 1527 și continuată de Bartolomeo Ammannati, tripla scară a Bibliotecii Medicea Laurenziana din Florența este una dintre cele mai rafinate lucrări create de geniul renascentist. Cu trepte eliptice în aripa centrală, ca niște niște carapace de broască țestoasă, îi invită pe vizitatori să urce și, în egală măsură, să o admire.

                     Teatrul de Operă din Harbin, China 

Acum șase ani, studioul MAD Architects, fondat de arhitectul chinez Ma Yansong, a început să construiască un teatru de operă, un centru cultural și grădini pentru orașul chinez Harbin. Vestibulul teatrului de operă este dominat de o structură din lemn care încadrează scara ce duce spre sala de spectacol și care se evidențiază prin culoarea deschisă a lemnului de frasin de Manciuria. Harbin Opera House a câștigat în 2016 premiul internațional de arhitectură „WAN Performing Spaces Award”. 

..

                              „Bom Jesus”, Braga, Portugalia 

Sanctuarul Bom Jesus din Braga, Portugalia, este un loc de pelerinaj la care anual merg mii de persoane. Până la biserică sunt de urcat treptele unei monumentale scări din secolul al XVIII-lea, formată din trei părți. Una dintre ele are trei fântâni, care sunt dedicate credinței, speranței și milostivirii, iar alta are fântâni dedicate celor cinci simțuri. Există însă și un funicular, care facilitează accesul către vârf. 

..

                   Muzeele Vaticane, Cetatea Vaticanului 

Scara în spirală de la Muzeele Vaticane a fost construită în 1932 de Giuseppe Momo. Deasupra ei, o rozetă octogonală din sticlă permite intrarea luminii naturale. Există încă o scară celebră la Muzeele Vaticane, la care publicul nu are acces și care este uneori confundată cu aceasta. Este vorba despre creația lui Donato Bramante (1444-1514), care a constituit o sursă de inspirație pentru opera lui Giuseppe Momo.

..

                 Templul lui Kukulkán, Chichen Itzá, Mexic 

Patru fațete, fiecare cu câte o scară centrală, formează piramida lui Kukulkán din localitatea mexicană Chichen Itzá. Una dintre scările acestei construcții maya este flancată de statuia șarpelui cu pene, zeul Kukulkán. În timpul echinocțiilor de primăvară și de toamnă, jocul de lumini și umbre simulează un șarpe care coboară de-a lungul peretelui scării principale a construcției. În prezent, accesul pe scară este interzis, pentru o mai bună conservare a monumentului.

..

                  Banca Națională a Danemarcei, Copenhaga 

Holul principal al Băncii Naționale a Danemarcei este dominat de o scară suspendată realizată din fier forjat și sticlă. Fiecare dintre elementele care o formează are o culoare diferită: roșu, gri sau alb. La baza scării se află fotolii, obiecte de mobilier ale arhitectului Arne Jacobsen. 

....

                             Scara Selaron din Rio de Janeiro

 Creaţie a artistului de orgine chiliană Jorge Selaron, treptele reprezintă un tribut adus poporului brazilian. Artisul, care a murit anul trecut, a folosit la pavarea treptelor peste 2.000 de bucăţi de mozaic şi gresie, printre care se regăsesc şi piese donate de turişti din 140 de ţări.

..

                      Scara Holsteiner din Wuppertal, Germania

Scara a fost înfrumuseţată de artistul Horst Glasker. Glasker a pictat 122 trepte şi apoi a adăugat, din loc în loc, cuvinte ca dragoste, persecutare, teroare, încredere, disperare, speranţă, răzbunare şi sărut, tot atâtea trimiteri la natura relaţiilor umane.

.

                                       Muzeul din Philadelphia, SUA

Vizitatorii muzeului din Philadelphia, SUA, sunt întâmpinaţi de chipul artistului suprarealist Salvador Dali, decoraţiunea fiind realizată cu ocazia unei retrospective dedicate excentricului spaniol. 

                                              Scara Curcubeu, Istanbul

„Scara Curcubeu“, pictată de  Huseyin Cetinel în Istanbul, are o „soră“ şi în Beirut, Liban, şi au fost realizate doar pentru a aduce zâmbetul pe chipul oamenilor.

..

                                   Scara Santa Maria del Monte, Sicilia

Construită în 1608, este motiv de mândrie pentru locuitorii oraşului Caltagirone din Sicilia, Italia. Cele 142 de trepte sunt împodobite cu plăcuţe ceramice şi decorate cu un model elaborat, realizat din flori.

                                                 Pești, Seul

Coloraţii peşti  „înoată“ pe treptele unei străduţe din oraşul Seul, în Coreea de Sud. 

..