Campanie inedită de colectare de fonduri, pentru a ajuta Republica Moldova, dar și Ucraina: donații de circa 60 000 de lire sterline, destinate nevoiașilor

Adrian Sirbu

Reprezentantul unei organizații de caritate din Marea Britanie a desfășurat o campanie inedită de colectare de fonduri, pentru a ajuta Republica Moldova, dar și Ucraina. Este vorba despre Chris Lomas, președintele Fundației Hope4, care locuiește de câțiva ani în Chișinău și care s-a remarcat prin acțiunile sale caritabile, organizate de-a lungul timpului, în sprijinul cetățenilor moldoveni, dar și celor ucraineni, în special după invazia rusă în Ucraina, scrie Ziua.md

De această dată, Chris Lomas a reușit să mobilizeze mii de donatori, după ce a escaladat Muntele Kilimanjaro din Africa. Ideea a apărut încă în luna mai a anului trecut și a fost lansată de Lea Turner, membră a consiliului de administrare al Fundației Hope4, un proeminent trainer și influencer pe rețeaua LinkedIn. În scurt timp, la această provocare au răspuns 25 de persoane din Marea Britanie, Europa și SUA, inclusiv CEO-ul de la Hope4, Chris Lomas, și directorul general al reprezentanței din Republica Moldova, Ivan Ivancev.

Kilimanjaro se află în Tanzania și este cel mai înalt masiv muntos din Africa, măsurând 5.895 de metri deasupra nivelului mării. Se estimează că, anual, aproximativ 35000 de oameni încearcă să urce muntele și doar aproximativ jumătate din ei reușesc. Cel mai mare risc pentru cei care se aventurează într-o astfel de călătorie este răul de altitudine.

Pe 19 ianuarie 2024, echipa Hope4, a început ascensiunea de 5 zile către Vârful Uhuru și au arborat pe el drapelul Republicii Moldova.

Urcarea pe Kilimanjaro este cel mai greu lucru pe care l-am făcut vreodată! Dar ideea de a renunța nu a fost nicicum o opțiune”, a povestit Chris Lomas, liderul Fundației Hope4.

Efortul a fost însă unul meritat. Gestul său a atras atenția a zeci de mii de urmăritori, reușind astfel să colecteze aproape 60000 de lire sterline până în prezent. Chris Lomas susține că aceste fonduri, împreună cu sprijinul financiar care vine constant din Marea Britanie, vor fi folosite pentru a ajuta oamenii săraci, victimele traficului de persoane, dar și pe cei care suferă din cauza conflictelor și dezastrelor naturale.

El a mai anunțat că, în curând, echipa Hope4 va ajunge în Republica Moldova, și va vizita familii care au nevoie de ajutor, dar și refugiați ucraineni, pentru a le acorda susținere. De asemenea, are programate un șir de întrevederi cu ambasadori acreditați în Republica Moldova.

Chris Lomas este un fost om de afaceri din Marea Britanie și este căsătorit cu o româncă, Zoe Lomas. Ei au venit pentru prima dată în Republica Moldova pe 17 februarie 2021, iar de atunci organizează continuu acțiuni de caritate, ajutând zeci de mii de oameni din Moldova și Ucraina. În prezent, el îngrijește de copiii de la centrul de plasament „Curcubeul Speranței”, din Vadul lui Vodă, și asigură cu alimente peste 50 de mii de refugiați ucraineni. Asta pe lângă susținerea pe care o oferă pentru zeci de familii nevoiașe. De asemenea, fiind fost atlet de performanță, el ajută și tinerele gimnaste din Republica Moldova cu echipament sportiv și diverse accesorii de care au nevoie.

Fundația britanică Hope4 a înregistrat o creștere fulminantă în ultimii ani, devenind una dintre cele mai importante organizații caritabile la scară internațională. Pe lângă acțiunile de binefacere, ea acordă asistență în sfera dezvoltării afacerilor, creării locurilor de muncă, atragerii investițiilor și instruire în domeniul administrativ.