Caz suspect de poliomielită la un copil de 1 an din capitală. Precizările autorităților

Adrian Sirbu

Un caz de paralizie flască, cu simptome de poliomielita, este suspectat în capitală. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful adjunct al Direcției generale de asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, la ședința Primăriei.

Din păcate, săptămâna trecută a fost depistat, suspectat de fapt, un caz de paralizie flască. Este un simptom caracteristic pentru poliomielită. Este un lucru alarmant, deoarece se spune că, în general, poliomielita a fost eradicată. Acum așteptăm investigațiile Centrului de Sănătate Publică să ne spună dacă cazul respectiv se încadrează în poliomielită, pentru a înțelege ce măsuri trebuie de întreprins. Atenționez pe această cale că există mai multe patologii pentru care au fost inventate vaccinuri anume din cauză că nu au tratamente. Și poliomielita este o boală dintre acelea grave care nu au tratament specific, și unica măsură de a preveni îmbolnăvirea este vaccinarea”, a declarat Vladimir Bolocan.

Poliomielita sau paralizia infantilă este o boală virală, infecțioasă, produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor) care poate determina paralizie, dificultăți de respirație și chiar deces.

În forma ușoară de poliomielită, majoritatea oamenilor au simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: durere de gât, febră, oboseală, dureri musculare, dureri de cap, greață, anorexie, insomnie.