De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 14 ore

Celula de criză a MAI a luat mai multe decizii în legătură cu războiul din Israel

Ala Găină

Autoritățile membre ale Celulei de criză, instituită la nivelul MAI, pregătesc planurile pentru suportul cetățenilor moldoveni aflați în Israel și Fâșia Gaza, care solicită revenire. 

Până în prezent, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, prin Celula sa de criză, a reușit să pună la dispoziția cetățenilor moldoveni aflați în Israel mai multe platforme de comunicare în care aceștia se pot înregistra cu solicitări de revenire sau alte nevoi. De asemenea, MAEIE a suplimentat și numărul personalului Ambasadei.Astfel, MAEIE și Ambasada Republicii Moldova în Israel sunt în legătură permanentă cu cetățenii care se mai află în Israel și coordonează măsurile de evacuare a acestora în cazul în care sunt solicitări.

Cetățenii cu documente de călătorie expirate trebuie să știe că reprezentanța diplomatică din Israel le va elibera titluri de călătorie, pentru ca aceștia să poată reveni.

În Israel sunt înregistrați 13 mii de cetățeni moldoveni, dintre aceștia 252 s-au înregistrat pe platforma MAEIE  pentru revenire, iar 336 au revenit în țară cu cursele aeriene programate de linie, după atacul Hamas.

Autoritățile naționale au în vedere și acordarea asistenței și pentru cetățenii israelieni care au ales Moldova ca destinație de refugiu.
De la începutul conflictului peste 600 de cetățeni israelieni au intrat în R. Moldova. Până la această oră niciunul dintre aceștia nu a solicitat asistență din partea statului.