Centrul de Dirijare în Situații Excepționale vine cu recomandări în contextul codului portocaliu de vreme rea

Ala Găină

Centrul de Dirijare în Situații Excepționale vine cu recomandări în contextul emiterii de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat a unei avertizări de cod portocaliu de schimbare bruscă a vremii pentru perioada 7-10 ianuarie, transmite IPN.

Astfel, pentru a preveni situațiile de risc legate de condițiile meteo nefavorabile, IGSU îndeamnă oamenii să nu pornească la drum cu mijloacele de transport, în special în ziua de 8 ianuarie, atunci când conform avertizării, precipitațiile abundente sub formă de ninsoare ar putea crea dificultăți de deplasare. Totodată, oamenii sunt îndemnați să urmărească permanent buletinele informative, avertizările emise de SHS, dar și atenționările autorităților. Minorii și persoanele în etate trebuie să fie monitorizați ca să se afle în siguranță.

În cazul în care deplasările sunt inevitabile, conducătorii auto trebuie să se asigure că drumurile naționale și locale sunt practicabile, iar autovehiculele sunt alimentate suficient cu combustibil, dotate cu pneuri de iarnă și echipament special pentru deszăpezire și lanțuri pentru cauciucuri. Bateria telefonului trebuie menținută permanent încărcată, astfel încât în situații de risc oamenii să poată apela Serviciul 112. Pentru a se evita blocarea mijloacelor de transport în punctele de frontieră, cetățenii sunt rugați să se documenteze prealabil despre accesibilitatea acestora în ziua de plecare sau sosire în Republica Moldova, întrucât se poate înregistra un grafic îngreunat la frontieră.

Pentru a evita urgențele medicale, oamenii cu maladii cronice sunt îndemnați să contacteze medicii de familie, pentru a stabili din timp dacă sunt necesare intervenții și îngrijiri de rigoare, așa ca acestea să fie efectuate înainte de înrăutățirea condițiilor meteo. În caz de viscol și vânt puternic cetățenii sunt îndemnați să evite atingerea firelor electrice căzute la pământ, adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, dar și edificiilor în construcție.

De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării a emis o circulară către direcțiile raionale/municipale de învățământ și instituțiile subordonate, unde recomandă adoptarea unor măsuri preventive pentru asigurarea siguranței și protecției elevilor și personalului din instituțiile de învățământ.

Centrul de Dirijare în Situații Excepționale își desfășoară activitatea cu începere din 7 ianuarie, la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și întrunește responsabilii din cadrul autorităților și ministerelor gata să gestioneze situația din țară, anunță Ministerul Afacerilor Interne.

Pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat se va semnala vijelie, se așteaptă intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, comparativ cu vremea din ultima perioadă, pe drumurile publice se vor forma troiene și ghețuș, iar pe vegetație și pe firele electrice se va depune lapoviță.