Cernăuți: Placa memorială cu basorelieful lui Mihai Eminescu a fost demontată temporar

Adrian Sirbu

Placa memorială cu basorelieful poetului Mihai Eminescu, aflată pe fațada clădirii de pe strada Ivan Franko nr. 1 din Cernăuți (fosta clădire a Obergymnasiumului), a fost demontată temporar, potrivit unui anunț al Consiliului Local Cernăuți, scrie BucPress.

Decizia are un caracter provizoriu și a fost luată pentru a permite actualizarea textului inscripționat pe placă. Reprezentanții Direcției pentru Protecția Patrimoniului Cultural din cadrul administrației locale au precizat că vor fi corectate unele erori din text și că inscripția va fi completată cu o traducere în limba română.

Finanțarea lucrărilor va fi asigurată de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”. De restaurare se va ocupa sculptorul Anatolii Piontkovski, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din regiunea CernăuțI, scrie BucPress.

Placa urmează să fie reamplasată, după finalizarea lucrărilor, pe același imobil.

De menționat că această placă a fost dezvelită în anul 1989. Pe ea era inscripționat, în limba ucraineană: „În această clădire, între anii 1860 și 1863, a învățat clasicul literaturii popoarelor român și moldovenesc, MIHAIL EMINESCU”.

Noua placă va avea un text bilingv – în ucraineană și română – cu următorul conținut :

„У цьому будинку в 1860-1866 роках навчався класик румунської та світової літератури Міхай Емінеску / În această clădire între 1860-1866 a studiat clasicul literaturii române și universale Mihai Eminescu”.

În consecință, se înlătură, odată cu placa, și mențiunea eronată prin care Mihai Eminescu era prezentat drept „clasic al literaturii popoarelor român și moldovenesc”. Or, poetul nostru național nu s-a considerat niciodată reprezentant a două literaturi sau a unei literaturi care să aparțină la două popoare. Este suficient să ne amintim de faimoasele sale cuvinte: „Suntem români și punctum!”, mai scrie BucPress.

Pe de altă parte, documentele istorice atestă, fără putință de tăgadă, faptul că perioada de studii a tânărului Mihai la liceu cuprinde anii 1860 – 1866, și nu 1860 – 1863, chiar dacă poetul s-a aflat aici la studii cu mici întreruperi.