Chisinau

Chișinău, fost „oraș al viitorului”

Dorin Scoferța

Chișinău un oras fost aproape perfect, un oras verde si frumos ce bucura inimile cetatenilor, prin edificile sale, tunelurile verzi si multe alte…

Descriere:

Din punct de vedere administrativ Chisinau este divizat in 5 sectoare: Centru, Botanica, Buiucani, Riscani si Ciocana. Organul local al puterii de stat este Primaria municipiului (Comitetul Executiv Municipal).
Orasul se afla in partea centrala a unei structuri geologice din sud-estul Europii, a carei baza este formata din placi de granit si granisuri din epoca arheica, dispusa la o adincime de cca 1150 m sub nivelul marii.
Teritoriul municipiului si al periferiilor lui este impartit in 2 zone: de vest si de sud, care tin de zona Colinei Codrilor, reprezentate de cumpene inguste ale apelor si de pante de teren alunecator, de asemenea, de sectoarele de est si de nord ce se marginesc cu Cimpia Nistrului. O componenta importanta a reliefului Chisinaului il constitue valea Bicului si pantele ei dezmembrate. Partea cea mai mare, de pe malul drept al Bicului, ocupa 3 terase strabatute de citeva vilcele.