Wiki Loves Earth în Moldova

Concurs pentru fotografi: Iată cum poți contribui la ilustrarea articolelor de pe Wikipedia

Cristina Parpalov

Dacă ești dintre acei care nu lasă niciodată aparatul de fotografiat acasă și petreci ore în șir pentru a prinde reflecția copacilor în apa limpede a lacului, poți participa la noua ediție a concursului.

Scopul fotografierii ariilor protejate și publicării imaginilor sub o licență liberă este ilustrarea articolelor de pe Wikipedia. De asemenea, organizatorii doresc să sensibilizeze opinia publică asupra importanței păstrării mediului ambiant și a resurselor naturale. Toate astea prin imagini panoramice, imagini aeriene, imagini ale arborilor seculari și speciilor vulnerabile, imagini ale florei și faunei în mijlocul naturii, imagini cu locuri de vizitat. Organizatorii pun la dispoziție o listă de 471 de obiective incluse în lista ariilor protejate din Republica Moldova. Fiecare din ele având un cod unic, urmărim să ilustrăm cât mai multe.

Concursul se desfășoară în două etape. În prima etapă, juriul concursului local identifică zece cele mai bune imagini la nivel de țară. Aceste imagini sunt transmise juriului internațional, care în a doua etapă decide care sunt cele mai bune fotografii din toată lumea. Deși la a doua etapă numărul de imagini e mic, alegerea e foarte grea.

Juriul evaluează fotografiile după criterii de natură tehnică, originalitate și valoare enciclopedică. Este important ca toate imaginile să fie însoțite de descrieri exacte a subiectelor ilustrate. Participanții pot încărca doar propriile imagini și doar în condițiile licenței libere CC-BY-SA.

Află mai multe despre concurs AICI. Urmărește pagina de Facebook a concursului, unde vor fi publicate noutăți, evenimente și — desigur — fotografii.