Conducătorul Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”, Nicolae Botgros, omagiat. Maestrul a împlinit 71 de ani

Adrian Sirbu

Maestrul Nicolae Botgros, Artist al Poporului, Conducătorul Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”,  Cavaler al Ordinului Republicii, Cetățean de Onoare al Municipiului Chișinău, împlinește vârsta de 71 de ani.  

Botgros s-a născut într-o familie de lăutari în anu 1953, în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul. Maestrul a studiat la Școala de Arte din Soroca și la Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău. Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia” de la Edineț. A urmat Ansamblul „Joc”, iar în 1973 a devenit violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii de Stat din Chișinău (în prezent – Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”). În 1978 a devenit director artistic și prim-violonist la „Lăutarii”.

În 1982, Nicolae Botgros a fost distins cu titlul Artist Emerit, în 1988 cu cel de Artist al Poporului, iar în 1993 fiind decorat cu „Ordinul Republicii”. Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, în SUA, Australia, Noua Zeelandă, precum și în țările din spațiul ex-sovietic. De-a lungul activității sale, a acompaniat sute de interpreți din R. Moldova și România: Nicolae Sulac, Zinaida Julea, Lidia Bejenaru, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin ş.a. cu care a înregistrat peste 200 de CD-uri.

„Distinsul muzician se identifică cu Orchestra „Lăutarii”, pe care o conduce de mai multe decenii, fiind apreciat atât acasă, peste Prut și peste hotare, ducând faima cântecului nostru popular, adus la notorietate și desăvârșire. Primăria Municipiului Chișinău îi dorește maestrului mulți ani, cu sănătate, alături de cei dragi, noi realizări artistice și cât mai multe revederi cu publicul-spectator”, se arată în mesajul de felicitare al Primăriei Chișinău.