Conferinţă ştiinţifică consacrată lui Ion Creangă la Academia de Științe a Moldovei
Academicianul Mihai Cimpoi a menţionat că a rosti numele lui Ion Creangă înseamnă a recunoaşte actualitatea şi posteritatea lui.
„La ora actuală, ne bucură faptul că manualele japoneze oferă un loc aparte basmelor lui Ion Creangă. Copilăria este una dintre marile valori spre care s-a îndreptat Ion Creangă şi căreia i-a dat o expresie genială. George Călinescu zicea că Ion Creangă a exprimat copilul universal. Iar Nicolae Iorga a fost primul care a înţeles valoarea lui Ion Creangă şi măreţia lui epică”, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.
Prezentă la eveniment, Olguţa Creangă Caia, strănepoata povestitorului din Humuleşti, a dăruit Academiei de Ştiinţe a Moldovei o ediţie a operei complete a lui Ion Creangă, apărută recent în limba portugheză.
Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837, în Humuleşti, România. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”. S-a stins din viaţă pe data de 31 decembrie 1889. Ion Creangă a fost înmormântat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul „Eternitatea” din Iași.