Consiliul Audiovizualului nu a prelungit licența de emisie pentru posturile Familia și Primul în Moldova

Adrian Sirbu

Consiliul Audiovizualului nu a prelungit licența de emisie a posturilor de televiziune Familia și Primul în Moldova, fiind invocate încălcări, inclusiv a propriilor concepții de programe ale serviciilor media.

Ruslan Mihalevschi, membrul CA, a declarat că există suspiciuni de practici anticoncurențiale și riscuri de apariție a situației dominante în formarea opiniei publice, fiind vorba de șapte servicii media de televiziune care ar aparține și/sau ar fi afiliate fostului președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Potrivit lui Ruslan Mihalevschi, în cazul postului Familia nu sunt suficient argumentate sursele de finanțare, cheltuielile prevăzute pentru realizarea programelor locale depășind bugetul pentru tot anul precedent, conform raportului de activitate anual prezentat de furnizor. Acordarea licenței în acest caz încurajează concentrarea media și nu asigură pluralismul audiovizual, a precizat membrul CA.

Președinta CA, Liliana Vițu, a amintit de sancțiunile postului Familia pentru lipsă de programe locale, furnizorul având posibilitatea să demonstreze că are capacități de producție și că este în serviciul interesului public pe parcursul celor nouă ani de activitate pe care i-a avut. „Sunt suspiciuni rezonabile privind beneficiarii finali, precum și legat de motivația de a dezvolta un post de televiziune – acesta își propune să achiziționeze programe, ci nu să le producă singur, or tocmai raționamentul unui post TV este să aibă programe proprii mai bune față de alte posturi”, a mai adăugat Liliana Vițu.

În ceea ce privește postul Primul în Moldova, licența nu a fost prelungită întrucât, potrivit membrilor CA, nu a fost respectată Concepția generală. Potrivit unui control de monitorizare desfășurat în luna septembrie de către Consiliu, principalele programe informative și emisiuni ale postului Primul în Moldova se regăsesc în grila ITV.