Consiliului Național al Elevilor

Consiliului Național al Elevilor este în căutare de noi membri. Fii vocea colegilor tăi

Cristina Parpalov

Viitorii membri ai CNE vor fi aleşi de o comisie de concurs instituită de Ministerul Educației. Candidaturile membrilor vor fi propuse de către structurile de autoconducere şcolară ale elevilor (consiliul elevilor, senatul școlar etc.) din instituțiile de învăţământ general (gimnazii, licee).

Dosarul candidaților la concurs va include următoarele acte: CV-ul candidatului; acordul informat al părintelui/îngrijitorului; o scrisoare de motivație din partea candidatului; procesul-verbal al ședinței organului de autoconducere al elevilor din instituția de învățământ. Dosarul va fi transmis pe adresa de mail [email protected] până la data de 31 mai 2017. Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea CNE poate fi accesat AICI.

CNE a fost înființat în 2013. Membrii CNE sunt aleși pe termen de un an școlar și se convoacă trimestrial, în timpul vacanțelor școlare, pentru a discuta cu angajații şi conducerea Ministerului Educației, precum și cu reprezentanți ai altor structuri de stat, despre dificultățile cu care se confruntă, în special cele ce ţin de relevanța şi calitatea educației. Scopul CNE este de a asigura dreptul la opinie și libera exprimare a elevilor, precum și dreptul de participare la procesul decizional.

Prin intermediul CNE, Ministerul Educației are posibilitatea să obțină informații din prima sursă despre problemele sistemului de învățământ. Elevii care vor obține mandatul CNE 2017-2018 vor avea oportunitatea să participe la întâlniri cu personalități din domeniul educației, vor benificia de traininguri și formări utile. În același timp, Consiliul constituie o platformă prin care elevii pot să-și facă vocea auzită referitor la toate aspectele ce țin de activitatea instituțiilor de învățământ. CNE este un mecanism prin care conducerea ministerului consultă opinia elevilor privind elaborarea politicilor educaționale.

Activitatea consiliului are loc pe lângă Ministerul Educației și este susținută de Centrul Republican pentru Copii și Tineret – Artico.