Consulul general al României la Bălți: România rămâne, în continuare, un partener sincer și corect în eforturile de apreciere a excelenței în educație

Ala Găină

O nouă generație de absolvenți ai Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți! La data de 18 iulie, consulul general al României la Bălți Petrișor Dumitrescu a participat, la invitația rectorului USARB, Natalia Gașițoi, la ceremonia de conferire a titlului onorific de șef de promoție și înmânarea diplomelor de studii superioare absolvenților.

Cei mai buni studenți ai promoției 2023 sunt: Tatiana Socur, Facultatea de Litere, specialitatea Limba și literatura rusă și limba engleză; Nicolae Zara, Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului, specialitatea Business și Administrare; Riva Onea, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Arte, specialitatea Pedagogie în Învățământ primar și pedagogie preșcolară; Ana Moscaliuc, Facultatea de Drept și Științe Sociale, specialitatea Drept.

La evenimentul desfășurat în curtea Universității de Stat ,,Alecu Russo” au fost prezenți rectorul și prorectorii din cadrul USARB, conducerile celor patru facultăți, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al Republicii Moldova, Rosian Vasiloi, profesori, absolvenții și rudele acestora.

În cuvântul său, consulul general și-a exprimat bucuria și onoarea de a participa la eveniment și i-a felicitat pe absolvenți, urându-le mult succes pe mai departe.

„Sărbătorim astăzi cunoașterea și consecința sa, independența de a decide, cu responsabilitate, pentru binele propriu și binele colectiv. Totul depinde de noi, cum înțelegem libertatea și cum ne raportăm la valorile sale, la gândirea noastră critică și de a ne îndepărta de la a fi dependenți, să știm să discernem între informația de calitate și ideologiile negative și știrile false.

Ideile și viziunea dumneavoastră trebuie să fie ancorate în realitatea contemporană, să vi le manifestați cu inteligență, claritate și tărie.

Vă îndemn să vă continuați eforturile de perfecționare și să vă implicați activ în viața instituțiilor de învățământ și a societății, pentru susținerea parcursului prosper și democratic al Republicii Moldova.

România rămâne, în continuare, un partener sincer și corect în eforturile de apreciere a excelenței în educație, ca bază corectă a dezvoltării societății și a asigurării unui viitor de calitate și reprezintă principalul partener pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

Oficiul nostru consular va continua eforturile pentru dezvoltarea unei cooperări benefice între instituțiile de învățământ de pe cele două maluri ale Prutului.

Dragi profesori și absolvenți, vă adresez, din toată inima, toată gratitudinea, respectul și aprecierea pentru întreaga Dumneavoastră implicare și perseverență, iar părinților, pentru dragostea și susținerea cu care v-au înconjurat.”

Cu această ocazie, consulul general a lansat inițiativa înființării Fundației „Alecu Russo” pentru a susține excelența în educație, recompensarea profesorilor și studenților cu rezultate excepționale și atragerea fondurilor de finanțare pentru dezvoltare, cu scopul principal de a ridica permanent calitatea învățământului.

Evenimentul, un moment de o deosebită importanță pentru tinerii din Republica Moldova, a avut loc într-o atmosferă de înaltă ținută, cu mare încărcătură emoțională, reprezentând un nou prilej de afirmare a continuării eforturilor de formare a generației de mâine, în măsură să-și construiască un viitor cât mai luminos, bazat pe valorile fundamentale ale umanității.