De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Un bărbat, răpit în centrul Chișinăului de milițieni transnistreni. Poliția: „Trei persoane au fost reținute”

Un cetățean al R.Moldova a fost răpit de așa-zișii milițieni ai regimului separatist de la Tiraspol. Potrivit surselor PulsMedia.MD din cadrul Procuratu…

Actualizat acum 5 ore

Consumatorii conectați la sistemul centralizat de încălzire vor putea regla individual temperatura în locuințe. Proiectul, votat în lectura întâi

Ala Găină

Parlamentul a votat în lectura întâi, astăzi, un proiect de lege care prevede consolidarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică. Inițiativa legislativă aparține Ministerului Energiei.

Documentul prevede posibilitatea întreprinderilor termoenergetice să investească în sistemul colectiv de încălzire în vederea trecerii de la încălzirea pe verticală la încălzirea pe orizontală. Acest lucru va oferi posibilitatea reglării, în mod individual de către consumator, a temperaturii în locuințe, măsurării consumului de energie termică în baza contorului, precum și încheierii contractului pentru prestarea serviciului, iar furnizorii de energie termică vor fi responsabili de indicatorii de calitate a energiei termice prestate. De asemenea, locatarii vor avea posibilitatea de a investi în propriul sistem ingineresc de distribuție a energiei termice în interiorul blocului locativ.

O altă prevedere a proiectului vizează obligația de a integra în sistemul de alimentare centralizată cu energie termică a surselor regenerabile de energie, elementelor de stocare a energiei termice, iar, începând cu anul 2030, obligația de a integra valorificarea energetică a deșeurilor. Proiectul stabilește și obligativitatea SACET-urilor de a procura energie termică reziduală din activități industriale. Documentul mai prevede că pot fi și alți producători de energie termică, alții decât unitățile termoenergetice, cu condiția că energia termică livrată în sistemul de alimentare centralizat va avea un preț mai mic în comparație cu prețul energiei reglementat de întreprinderile termoenergetice.

Proiectul reglementează și instituirea zonelor unitare de alimentare cu energie termică. Astfel, în localitățile unde există sisteme mari de alimentare cu energie termică, autoritățile administrației publice locale vor stabili obligativitatea consumatorilor, aflați în raza de acoperire a acestor zone, de a se conecta exclusiv la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică. Deconectarea în raza acestor zone va fi interzisă, cu excepția cazului în care acoperirea integrală a consumului de energie termică va fi asigurată din surse regenerabile. Proiectul prevede și obligativitatea de conectare la sistemele de alimentare centralizată cu energie termică a clădirilor noi, precum și a celor supuse renovărilor majore, în cazul existenței posibilităților tehnice, având în vedere fezabilitatea economică a acestora.

Prin modificările operate se propune și completarea atribuțiilor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în ceea ce privește ajustarea extraordinară a prețurilor și tarifelor, precum și aplicarea sancțiunilor în caz de încălcare a prevederilor legale de către unitățile termoenergetice.

Proiectul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

De menționat că Parlamentul a ratificat, recent, un Acord de Împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea modernizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău. Din banii oferiți se prevede instalarea a 2510 de Puncte Termice Individuale și trecerea a 1665 de blocuri de locuințe la un sistem de distribuție pe orizontală a agentului termic. De asemenea, vor fi implementare 57 de proiecte-pilot, care vor viza termoizolarea blocurilor, vor fi reabilitate rețelele termice primare și vor fi construite două noi stații de pompare.