Continuă lucrările de reabilitare a trotuarelor din fața Cimitirului Eroilor Români

Adrian Sirbu

Continuă lucrările de reabilitare a trotuarelor din bd. Decebal, sectorul Botanica. Se intervine pe tronsonul bd. Iuri Gagarin – str. Trandafirilor, a scris pe pagina sa de Facebook primarul general al capitalei, Ion Ceban. Astfel, Cimitirul Eroilor Români din Chișinău capătă un alt aspect odată cu lucrările de reabilitare.

Complexul memorial Cimitirul Eroilor, cunoscut în diferite epoci ca Cimitirul Eroilor, Cimitirul de Onoare sau Cimitirul militar românesc, este un monument istoric amplasat pe bulevardul Decebal 17 din Chișinău.

Aici au fost înhumați 1645 de ostași, printre care 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 de ruși (27 în morminte, 207 la criptă), 29 de austrieci, 39 de cehi, 35 de francezi și 6 polonezi, căzuți în Primul Război Mondial, cât și 96 militari români căzuți în al Doilea Război Mondial. În jurul capelei erau amenajate șase parcele cu 136 de morminte în care își dorm somnul de veci 202 eroi și două cripte cu 572 de eroi români și ruși neidentificați.

Situația dezastruoasă în care se afla Cimitirul Eroilor Români a îngrijorat societatea civilă, care a făcut apel la autorități să întreprindă cele necesare pentru protecția cimitirului.

În august 2022, membrii Asociaţiei Unirea-Odip au cerut Primăriei Chişinău să intervină urgent în Cimitirul Eroilor Români, lăsat de ani buni în paragină. Locul în care sunt înmormântați peste 1600 de ostaşi români a ajuns loc de distracție pentru infractori sau consumatorii de droguri.

În iunie 2023, Complexul memorial ,,Cimitirul Eroilor” de pe bd. Decebal din capitală intră în reparație. Proiectul, în valoare totală de circa cinci milioane lei, este implementat de Primăria Chișinău în colaborare cu Consiliul Județean Buzău din România, anunță autoritățile municipale.

Proiectul prevede reabilitarea trotuarelor existente; amenajarea scuarului de formă semicerc cu montarea scaunelor și a coșurilor de gunoi; reconstrucția scării de acces către Complexul Memorial „Cimitirul Eroilor” cu reabilitarea balustradei precum și restaurarea pilonilor și a peretelui de sprijin de pe perimetrul scuarului.