Creștinii ortodocși de stil nou îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos
Pe 30 noiembrie, creștinii ortodocși din România îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos și ocrotitorul spiritual al românilor.
Ziua Sfântului Andrei, sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri străvechi, menite să aducă noroc, prosperitate și protecție în anul ce urmează.
Sfântul Andrei a fost un pescar din Betsaida, Galileea, fratele lui Simon Petru, ambii devenind ucenici ai lui Iisus. Conform Evangheliei după Ioan, Andrei a fost inițial ucenic al lui Ioan Botezătorul, care l-a îndrumat spre Iisus, numindu-l „Mielul lui Dumnezeu”. Andrei a fost printre primii chemați de Iisus să-l urmeze și a jucat un rol important în răspândirea creștinismului.
După Înălțarea Domnului, tradiția spune că Sfântul Andrei a predicat Evanghelia în diferite regiuni, inclusiv în Sciția Minor (Dobrogea de astăzi). Aici, se spune că a întemeiat prima biserică creștină de pe teritoriul României și a convertit la creștinism numeroși localnici. De aceea, este considerat „Apostolul românilor” și ocrotitorul spiritual al țării.
Sfântul Andrei a murit ca martir la Patras, în Grecia, fiind răstignit pe o cruce în formă de X, cunoscută sub numele de „Crucea Sfântului Andrei”, conform crestinortodox.ro.