Creștinii ortodocși de stil vechi au intrat în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Ala Găină

Astăzi, 1 iulie, începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care se încheie la prăznuirea celor doi sfinți, vineri, 12 iulie. Spre deosebire de alte posturi cu durată fixă, postul dedicat Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o durată variabilă, în funcție de data Sfintelor Paști.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este considerat relativ ușor, deoarece se permite consumul de pește, cu excepția zilelor de miercuri și vineri. În acest interval, credincioșii nu vor putea mânca carne, ouă și produse lactate.

Conform obiceiurilor, în perioada postului de vară, se curăță fântânile și se udă frunzarii, așezați la porți sau în case de Duminica Mare. Credincioșii sunt încurajați să facă fapte bune și să sprijine pe cei în nevoie în timpul postului. De asemenea, există credința că spălarea hainelor în această perioadă aduce curățenie și binecuvântare în casă.

În plus, în aceste 11 zile, nu se organizează nunți, la fel ca în toate celelalte posturi din an. Perioada de post nu se potrivește cu petrecerile asociate acestor evenimente.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel marchează mijlocul verii agrare și perioada secerișului.