Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi

Adrian Sirbu

Creștinii ortodocși de stil vechi îi prăznuiesc pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, considerați unii din cei mai mari învățători și păstori ai Bisericii. Sfinții Trei Ierarhi au trăit în veacul al patrulea și toți trei au dus o luptă grea și neîncetată pentru adevărata înțelegere a dreptei credințe ortodoxe.

Potrivit cărților bisericești, cei Trei ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan, au fiecare câte o zi de sărbătoare în calendarul creștin, dar ei sunt sărbătoriți și 12 februarie împreună, întrucât au fost prilej de dispută între creștini în sec. XI. În Constantinopol se creaseră trei tabere rivale, numite vasilieni, ioanieni și grigorieni.

Fiecare susținea că Sfântul lor este pe primul loc într-o ierarhie a sfinților. A fost nevoie de intervenția miraculoasă chiar a celor trei. Ei s-au arătat în vis unui mitropolit căruia i-au transmis următorul lucru: „Noi în fața lui Dumnezeu suntem uniți și nu există nici o vrajbă între noi. Așa să fie și între creștinii care ne cinstesc”. Și s-a hotărât ca Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur să aibă împreună o zi de sărbătoare.

Cei trei sunt sfinți teologi au lăsat scrieri de mare importanță pentru doctrina creștină.

Potrivit tradiției, la sate se obișnuiește ca în această zi de sărbătoare să se facă praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor, iar fetele tinere se roagă și țin post pentru a fi fericite.

Tot tradiția populară mai spune că cine va lucra în aceasta zi, nu-i va merge bine „în ale casei” și poate să orbească. Se crede că pe 12 februarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamnă. În tradiția populară se spune că de astăzi se schimbă vremea.