Creștinii ortodocși de stil vechi prăznuiesc astăzi Boboteaza

Ala Găină

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Botezul Domnului sau Boboteaza. În acest mod este consemnat momentul în care Mântuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vârsta de 30 de ani. Cu Boboteaza, urmată de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, se încheie ciclul tradiționalelor sărbători de iarnă.

Prin ritualul specific acestui eveniment religios, în această zi se sfințesc apele mari și se purifică mediul înconjurător de forțele malefice. La sfârșitul slujbei de sfințire a apei, crucea este aruncată în apă, iar tinerii care vor s-o recupereze din apă sunt răsplătiți cu colaci, fructe și bani. Cel care scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.

În acest context, salvatorii îndeamnă oamenii să fie prudenți, să se scalde doar în locuri special amenajate, dotate cu scări de lemn și doar sub supravegherea specialiștilor. Totodată, pentru a evita un stop cardiac, se recomandă ca scufundarea să fie treptată. Mai mult, aflarea în apa rece nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde, iar după ieșirea din ea, oamenii trebuie să-și șteargă corpul cu un prosop și să îmbrace haine groase și să administreze băuturi calde, pentru a evita hipotermia.

Tradiția spune că dacă plouă în ziua de Bobotează, iarna va fi lungă, iar dacă este frumos afară, se spune că vom avea parte de o vară frumoasă. Dacă e ger, vom avea o roadă bogată, iar dacă pomii sunt îmbrăcați în promoroacă, va fi un an cu belșug.

De Bobotează nu se spală rufele. Și tot în această zi sunt interzise certurile în casă și nu se dă nimic cu împrumut.

Sâmbătă, 20 ianuarie, ortodocșii vor sărbători Sfântul Ioan Botezătorul, pe stil vechi, care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.