Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Sfântul Nicolae

Adrian Sirbu

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae. Supranumit „Făcătorul de Minuni”, Sfântul Nicolae este cunoscut pentru credinţa şi bunătatea sa. Reprezintă un simbol al milosteniei şi al faptelor bune, transmite IPN.

De Sfântul Ierarh Nicolae în spațiul românesc se respectă nenumărate obiceiuri luând în considerație faptul că Ierarhul este o personalitate istorică ce marchează începutul sărbătorilor de iarnă. Din acest moment, în incinta bisericilor încep a se cânta colinde.

Sărbătoarea Sfântul Ierarh Nicolae este o sărbătoare a bucuriei și a familiei. La această sărbătoare creștinii sunt încurajați să se unească împreună la masă, să facă fapte de milostenie nu numai între rudenii și prietenii, dar și celor care au nevoie de ajutor.

Tradiția spune că în această zi copii care au fost cuminți tot anul primesc cadouri în ghetuțe, iar celor neascultători Moș Nicolae le-a pregătit nuieluşe.

Sfântul Nicolae este prăznuit de două ori pe an, iarna şi vară. Iarna (6/19 decembrie) se pomeneşte mutarea lui Sfântul Nicolae în împărăția Domnului, iar vara (9/22 mai) mutarea moaştelor de la Mira, Turcia, în oraşul Bari din Italia.

Sfântul Ierarh există și în conștiința altor popoare, cum ar fi Germania, Franța, Spania, Portugalia, Italia.