Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici

Adrian Sirbu

Creștinii ortodocși de stil vechi marchează astăzi, 22 martie, sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, un moment important din calendarul bisericesc. Această zi este dedicată celor 40 de soldați romani care au suferit martiriul în secolul al IV-lea, pentru că au refuzat să renunțe la credința creștină.

Potrivit tradiției, Sfinții 40 de Mucenici au fost aruncați într-un lac înghețat din Sevastia Armeniei, fiind supuși chinurilor pentru a-și păstra credința. În final, au primit cununa muceniciei și au fost trecuți în rândul sfinților.

În această zi, credincioșii participă la slujbe speciale în biserici, unde se citesc rugăciuni și acatiste în cinstea mucenicilor. Totodată, în casele românilor, se păstrează obiceiul pregătirii colăceilor în formă de opt, cunoscuți sub numele de „mucenici”, care sunt fie copți, fie fierți cu miere și nucă, în funcție de tradiția din fiecare regiune.

Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici marchează, de asemenea, începutul simbolic al primăverii, iar în credința populară se spune că în această zi se deschid mormintele și porțile Raiului pentru sufletele celor plecați dintre noi.