Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, pe stil vechi

Ala Găină

După Bobotează, în ziua de 20 ianuarie, este pomenit, pe stil vechi, Sfântul Ioan Botezătorul, considerat cel mai important proroc și cel care face legătura dintre Vechiul și Noul Testament.

Se spune că în dimineața zilei de Sfântul Ioan, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriți de boli în timpul anului. De asemenea, conform tradiției populare, se spune că după Sfântul Ioan „se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.

Sfântul Ioan este ultimul proroc al Vechiului Testament și este menționat în cărțile sfinte ca fiind cel care a avut rolul de a pregăti oamenii pentru primirea Fiului lui Dumnezeu. El mai este numit și Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunțat venirea lui Hristos.

Biserica a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători: zămislirea – 23 septembrie/6 octombrie; nașterea – 24 iunie/7 iulie; soborul – 7/20 ianuarie; tăierea capului – 29 august/11 septembrie; prima și a doua aflare a capului – 24 februarie/8 martie; a treia aflare a capului – 25 mai/7 iunie.

Potrivit Registrului de Stat al Populației, în Republica Moldova sunt peste 100 de mii de persoane care poartă numele Ion.