Jazz’n Chișinău

Cu un program excepțional, Jazz’n Chișinău International Festival revine la Chișinău!

Cristina Parpalov

 JAZZ’n Chișinău International Festival este la cea de-a VI-a ediție. În cadrul ediției anterioare au fost implicate band-uri de tineri jazz-meni din Germania, Letonia, Italia, Polonia, Senegal și Moldova, și s-a extins în localitățile Tiraspol, Soroca și Cimișlia.

În prima zi, 17 aprilie „Aga Derlak Trio” (Polonia) și proiectul „Tamara Lukasheva Duo” (Ucraina, Germania) vor fi cei care vor da start festivalului de jazz. . 

„Aga Derlak Trio” este un proiect lansat în 2013. Are în componența sa  – pianista și compozitoarea Aga Derlak, contrabasistul Tymon Trąbczyński și toboșajul Szymon Madej. Ei au obținut nenumărate premii și distincții la festivaluri naționale, cât și internaționale.

Proiectul „Tamara Lukasheva Duo” include vocalista Tamara Lukasheva și toboșarul Jens Duppe. De asemenea și ei  se bucură de o mulțime de premii și colaborări cu personalități internaționale, cum ar fi Orchestra Națională de Jazz de Tineret din Germania (Bujazzo).

În cea de-a doua zi a festivalului, 18 aprilie,  pe scena Filarmonicii vor evolua proiecte de talie mondială.

Proiectul „Roman Tulei Trio”, membrii căruia sunt absolvenți ai renumitei facultăți de jazz europene „Swiss Jazz School”, vor interpreta muzica lor. Pe langă aceasta, se va desfășura și  proiectul „Frederik Köster /die Verwandlung”, cu membrii Frederik Köster (trompeta, liderul formației), Florian Weber (piano), Joscha Oetz (contrabas) și Jonas Burgwinkel (tobe), care  s-au făcut cunoscuți pe scena jazz chiar de la debutul lor, acum cinci ani. Chiar și în prezent  ei se bucură de success.

Ce-a de-a treia zi se anunță a fi una deosebită și spectaculoasă, cu titlul ”JAZZ’n  Chișinău International Project”.  Vor fi prezenți  de asemenea, din USA, invitatul special, Debo Tay, din Moldova – Strings Sextet, liderul de proiect  – Valeriu Culea (piano),  Mihaela Handuca (vocal)  și Ion Vârlan (contrabas) (Polonia, Romania).

Fiecare zi a festivalului va începe la orele 19:00.