Republica Moldova

Curiozități despre Republica Moldova// Vezi cele mai interesante lucruri despre țara în care trăiești

Cristina Parpalov

1. 8 localități din Republica Moldova sunt fără locuitori. 
Congaz (UTA Găgăuzia) era considerat cel mai mare sat din Europa, având o populaţie de peste 13.000 de locuitori, în prezent având statut de oraș,  majoritatea populaţiei (95%) constituind-o găgăuzii. Recensământul din anul 2014 a constatat că în 8 localităţi din 7 raioane nu este înregistrată nicio persoană.

2. Are cel mai mare cimitir din Europa
Cel mai mare cimitir din Europa – Cimitirul Sfântul Lazăr („Doina”). Este cimitirul cu cea mai mare suprafaţă din Europa. Unele estimări spun că cesta are aproape două milioane de metri pătraţi. El a fost deschis în anul 1966.

3. Cea mai veche clădire din Chișinău, în care accesul este interzis
Biserica Măzărache este cea mai veche clădire din Chişinău. Construită în 1742, biserica este cel mai vechi şi cel mai valoros edificiu din oraş, singurul care păstrează arhitectura medievală moldovenească. În jurul ei se află şi cea mai veche necropolă a capitalei, datată cu secolele XV-XVI, iar pe aceeaşi colină izvorăşte apa de la care-şi trage numele Chişinăul. În 1955, autorităţile sovietice au cedat monumentul ruşilor de rit vechi în schimbul bisericii lor, care fusese demolată în timpul construcţiei bulevardului Tineretului (azi Grigore Vieru). Fiind o comunitate închisă, până nu demult lipovenii n-au lăsat picior de străin să calce pe acele locuri. Chiar şi specialiştii au ajuns să studieze vestigiile doar după intervenţia Ministerului Culturii.  

4. Primul stat desprins din fosta Uniune sovietică, în care comuniștii revin la putere
Prima ţară care a recunoscut independenţa Republicii Moldova este România. Decizia de la Bucureşti a fost luată la câteva ore de la desprinderea RM de URSS. Iniţial, Republica Moldova era republică prezidenţială. Din anul 2000, atunci când a fost adoptat un amendament la Consituţie, ţara a devenit republică parlamentară. După primele alegeri pe acest sistem, Partidul Comuniştilor vine la putere cu peste 50% din sufragii. Astfel, Republica Moldova este primul stat desprins din fosta Uniune Sovietică, în care comuniştii, nereformaţi, revin la putere. Vladimir Voronin, liderul PCRM, este cel mai longeviv şef de stat. El a condus ţara timp de 8 ani, 5 luni şi 4 zile. Vasile Tarlev a stat cel mai mult în fruntea guvernului comunist de la Chişinău, de la obţinerea independenţei – 7 ani.